Tips voor eerstejaars: sla nutteloze colleges over, maar nooit werkcolleges

Om de overgang naar een nieuw leven in een nieuwe stad wat soepeler te laten verlopen, geven de student-redacteuren van UKrant de komende drie weken hun belangrijkste tips. Vandaag: sla nooit werkcolleges over.

Toen ik net aan mijn studie economie en bedrijfskunde begonnen was, sloeg ik nooit een college over. Ik voelde me dan veel te schuldig, dus ging ik hoe dan ook. Soms, na een intensief college wiskunde, konden mijn hersenen die dag geen informatie meer opnemen. Dan zat ik bij het volgende vak, begreep er niets van, en voelde me achteraf hondsmoe, alleen maar om dat schuldgevoel te vermijden.

Maar timemanagement is cruciaal om het te redden op de universiteit, dus besloot ik na de eerste tentamenperiode om mijn strategie te herzien.

Ga naar de eerste twee of drie colleges van een vak en besluit of ze nuttig zijn voor jou. Zo niet, gebruik die tijd dan niet om uit te slapen, maar besteed hem aan studeren. Ga naar de UB en stel per week doelen voor jezelf. Voel je niet schuldig dat je een college mist dat toch niet nuttig was geweest. En als een college je te zwaar valt, kun je beter de corresponderende hoofdstukken uit het boek lezen en aan zelfstudie doen.

Bedenk wel dat dit niet geldt voor praktische sessies. Ik maakte de fout te denken dat ik beter al het studiemateriaal op eigen houtje kon bestuderen. Een grote fout. Nadat ik bijna alle werkcolleges had overgeslagen, kwam ik tot de ontdekking dat ik de teksten niet begreep en had ik niemand aan wie ik mijn vragen kon stellen.

Dus onthoud: werkcolleges, tutorbijeenkomsten en andere praktische sessies zijn voor bijna elk vak nuttig! 

Read more:

Engels

3 REACTIES

  1. “De corresponderende hoofdstukken uit het boek lezen en aan zelfstudie doen.”
    Dat kun je dus ook plannen voorafgaand aan het college. Dan is het college een mooie herhaling op wat je al denkt te begrijpen. Ook als je net al een ander college achter de kiezen en je weinig meer op kunt nemen.

  2. Tip: Volg dit advies NIET. Mijn studententijd is al ver achter me, maar ik ben destijds vaak (bijna) in de val getrapt. Het eerste college is makkelijk, je weet het allemaal al van een ander vak. Of nog van de middelbare school. Het tweede college ook. De reden is dat de docent niet precies weet wat de studenten al weten, en studenten verschillen hier ook in, omdat ze verschillende voorkennis hebben. Maar dan wordt het serieus. En als je er dan niet bent, dan mis je de aansluiting, en blijf je de rest van het vak spartelen. Goed ontworpen vakken doen niets voor niets.

    • Volg het advies deels? De boodschap dat je NOOIT werkgroepen moet overslaan is een gouden tip. Daar leer je werken met de stof. Liefst ga je ook naar de HC’s, maar in alle eerlijkheid: niet alle HC’s zijn even nuttig. Dat weet je helaas pas achteraf, dus overslaan is een risico.

      De realiteit is dat je soms minder tijd hebt en een contactuur moet overslaan. Werkgroepen een hogere prioriteit geven dan hoorcolleges is daarbij best een goed uitgangspunt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in