Tips voor eerstejaars: je hoeft niet altijd van een recept te koken 

Om de overgang naar een nieuw leven in een nieuwe stad wat soepeler te laten verlopen, deelden de student-redacteuren van UKrant de afgelopen weken hun belangrijkste tips. Slot: je hoeft niet altijd van een recept te koken. 

Het is woensdagmiddag rond een uur of vijf. Je komt uit college en je maag begint zichzelf hoorbaar te maken. Voordat je voetbaltraining/commissievergadering/favoriete serie begint moet je nog eten. Tja, ga je dan echt… koken? Een recept opzoeken, boodschappen doen, het recept maken en dan ook nog afwassen?

De verleiding is misschien groot om een pizza in de oven te gooien of iets af te halen. En hoewel dat prima is van tijd tot tijd, ga ik je vertellen over een goedkoper en gezonder alternatief: improvisatiekoken!

Frittata

Je hebt echt geen volledig recept met alle ingrediënten nodig om een lekkere voedzame maaltijd op tafel te zetten. Open je keukenkastjes en koelkast en kijk wat je nog hebt. Een willekeurige groente, ui, kaas, eieren? Dan ben je er al! 

Groente kan courgette, paprika, tomaat, spinazie of iets anders zijn, wat je maar lekker vindt en in huis hebt. Hiermee zet je een frittata op tafel, door eerst de ui en groente te bakken en wat Italiaanse kruiden, peper en zout toe te voegen. Klop de eieren in een bakje met de kaas en doe dat mengsel in de pan bij de groente. Op laag vuur en met deksel op de pan is de frittata met een kwartiertje klaar.

Mocht je nog een beetje room of gekookte aardappel hebben, dan is dat er ook lekker in. Lente-uitjes, brood of wat sla kan erbij, maar het hoeft allemaal niet! 

Tips

Dit is hoe ik mijn studietijd tot nu toe heb overleefd. Niemand is een supermens en kan iedere dag een uitgebreide maaltijd maken, maar dat hoeft ook echt niet. Een paar tips om koken tijdens je studententijd zo lekker, goedkoop en voedzaam mogelijk te maken:

  • Kijk welke groente in de aanbieding is en kook hiermee: dit zullen ook de seizoensgroenten zijn, dus het lekkerst, milieuvriendelijkst en goedkoopst.
  • Zorg dat je altijd basisingrediënten in huis hebt: wraps, rijst, pasta, bonen, kikkererwten, blokjes tomaat. Dit gaat niet snel over datum en komt altijd van pas.
  • Leer jezelf drie maaltijden goed koken, misschien iets wat je al kent. Vanaf hier kun je variëren en meer toevoegen, maar begin klein.
  • Kook met andere mensen! Huisgenootjes kunnen je nieuwe dingen leren en het is een gezellige manier om elkaar te leren kennen. Als je geen huisgenoten hebt, vraag dan eens of iemand voor een evenement of na een college wat wil kokerellen. 
  • Tot slot: geen stress! Het zal misschien even duren voor je hebt ontdekt wat voor jou werkt, maar af en toe die pizza is ook niet het einde van de wereld. 

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

  1. Tip voor goedkope groentes: elke maandag zijn groente bij Le Souk in de Folkingestraat 50% afgeprijst, omdat op dinsdag de nieuwe vracht komt. Het is dus wel zo vandaag of morgen gebruiken maar het is allemaal nog best prima!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in