Na A’dam en Nijmegen verliest ook Utrecht rechtszaak over energietoeslag voor studenten

De rechter heeft een derde gemeente op de vingers getikt over het uitsluiten van studenten van de energietoeslag. Maandag kreeg ook Utrecht te horen dat ze dat niet zomaar mag doen. In Groningen worden nog rechtszaken voorbereid.

In de zaak van de Utrechtse student Pim van Achthoven tegen de gemeente Utrecht was de rechter helder: ‘Er is sprake van vergelijkbare gevallen die door de gemeente op basis van de beleidsregel ongelijk worden behandeld.’ 

De student vindt dat hij gediscrimineerd wordt, omdat anderen in een vergelijkbare situatie wel energietoeslag krijgen en hij als student niet. Met dit oordeel geeft de rechter, net als de rechtbanken van Arnhem (in een zaak tegen de gemeente Nijmegen) en Amsterdam eerder al deden, de student gelijk. 

Dertien rechtszaken

De eenmalige energietoeslag van 1300 euro werd vorig jaar ingevoerd voor minima als compensatie voor de torenhoge energieprijzen. Studenten werden uitgesloten, omdat zij volgens het kabinet een ‘te diverse groep’ zijn. Gemeenten namen dat doorgaans over.

Zo ook Groningen, waar via de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dertien rechtszaken in voorbereiding zijn. Hoewel de gemeente niet tegen de toeslag is, kan ze die niet geven, zo stelt ze; gemeenten moeten studenten zelf compenseren, en dat geld is er niet.

Bodemprocedure

Of de redenatie van de gemeente Groningen standhoudt, blijft nog even de vraag. De Groningse rechtbank buigt zich momenteel over de zaak van student Mitchell Siemensma. Hij woont met zijn vriendin in een appartement, heeft geen recht op bijzondere bijstand en wordt uitgesloten omdat hij student is.

De gemeente heeft gevraagd hier een bodemprocedure van te maken, waar drie rechters over oordelen. Dit vonnis zou vervolgens gebruikt kunnen worden om verzoeken sneller af te handelen. De rechtbank probeert in de eerste helft van dit jaar nog uitspraak te doen.

Ondertussen lopen ook via de LSVb dertien zaken tegen de gemeente Groningen. De eerste daarvan dient op 16 mei. De andere wachten nog op een zittingsdatum.

Lees ook:

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties