De gemeente Groningen compenseert studenten vooralsnog niet voor de misgelopen energietoeslag met een extraatje van zo’n 80 euro.
Ze houdt het geld liever op de plank in het geval de rechtbank besluit dat Groningse studenten de energietoeslag alsnog horen te krijgen.
Vrijwel alle raadspartijen zijn het eens met het besluit van het gemeentebestuur om nog even te wachten met het uitdelen van een compensatiepas. Alleen Student & Stad wil het liefst dat de gemeente zo snel mogelijk alle studenten zo’n pas geeft.
Energierekening
De gemeente ontving vorig jaar 3,6 miljoen euro van het Rijk om studenten bij te staan die door de energierekening in de problemen komen. Het geld zou de gemeente helpen om ze Individuele Bijzondere Bijstand te geven. Maar studenten komen bijna niet in aanmerking voor deze bijstand, dus is het geld tot nu toe op de plank blijven liggen.
Omdat alle partijen het eens zijn dat het geld wel aan studenten moet worden uitgegeven, bekeek de gemeente hoe ze dat op een andere manier kan doen. Na uitgebreid onderzoek bleek de enige mogelijke manier een pas om leuke dingen van te doen, zoals een bioscoopbezoek of sporten.
Inkomstenhulp
‘Het geld mag namelijk niet worden gebruikt als directe inkomstenhulp’, legde wethouder Eelco Eikenaar tijdens de raadsvergadering van woensdag uit. Daarom kan bijvoorbeeld een pas om direct de energierekening van te betalen niet. ‘We hebben heel erg veel oplossingen ver doorgedacht en dit is echt het verste dat je binnen de regels komt.’
Het zou een sympathiek gebaar zijn, aldus de wethouder, maar het zou erg veel van het ambtelijk apparaat vragen en bovendien wacht de gemeente op de uitspraak van een lopende rechtszaak over de energietoeslag.
1300 euro
Daar zou, net als in Nijmegen en Amsterdam al gebeurde, zomaar uit kunnen komen dat ook de gemeente Groningen studenten niet van de eenmalige energietoeslag van 1300 euro mag uitsluiten.
Mocht dat besluit vallen dan heeft de gemeente Groningen volgens Eikenaar ‘een fors probleem’. Deels omdat het een ‘groot financieel gat’ zal opleveren en deels in de uitvoering: de gemeente heeft te weinig mensen.
Achter de hand
Daarom stelt de wethouder voor de 3,6 miljoen nog even achter de hand te houden. En hoewel Student & Stad vindt dat studenten nu lang genoeg op compensatie hebben gewacht, waren alle andere raadspartijen het met de wethouder eens.
Zij willen het geld inzetten om studenten te compenseren voor de energietoeslag. En als dat straks van de rechter moet, dan ligt er alvast wat geld om het ook mee te kunnen doen.
Mocht de rechter anders beslissen, of het Rijk de gemeente alsnog geld geven om studenten de energietoeslag te betalen, dan praat de raad opnieuw over hoe de 3,6 miljoen aan studenten kan worden besteed.