Student sleept gemeente Groningen voor de rechter om energietoeslag

Groningen weigert om studenten de eenmalige energietoeslag van 1300 euro voor minima te geven. Daarom daagt een student de gemeente nu voor de rechter. 

De student wordt gesteund door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Gelijktijdig helpt de LSVb studenten in vier andere Nederlandse gemeenten om een zaak aan te spannen. 

Uitgesloten

Net als in veel andere Nederlandse gemeenten zijn ook Groningse studenten uitgesloten van de energietoeslag. Dat is de eenmalige uitkering van 1300 ter compensatie van de explosief gestegen energiekosten. 

Omdat studenten ‘een te diverse groep’ zijn, worden ze landelijk van de regeling uitgesloten. Daardoor krijgt Groningen geen vergoeding van de overheid als ze zelf zou besluiten om studenten wel te compenseren. Volgens de gemeente kan ze het daardoor simpelweg niet betalen. 

Druk op Den Haag

Een Nijmeegse student vocht het besluit in de zomer al met succes aan: de rechtbank Arnhem oordeelde dat de redenering ‘te algemeen’ was en vond het ‘niet te rechtvaardigen’ dat studenten en niet-studenten in eenzelfde financiële situatie anders behandeld worden. 

Door de uitspraak in Arnhem zijn de studenten positief gestemd over hun eigen kansen bij de rechtbank. De LSVb hoopt op deze manier vooral meer druk te zetten op de regering in Den Haag. Daar moet het besluit genomen worden dat ook studenten recht hebben op de energietoeslag, zodat gemeenten er geld voor krijgen.  

Lees ook:

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties