Geen energietoeslag voor Groningse student, wel gratis naar de film?

Groningse studenten krijgen geen energietoeslag, maar ter compensatie mogelijk wel 80 euro om mee te sporten, een filmpje te pakken of naar een concert te gaan. De gemeenteraad buigt zich daar woensdag over.

Het klinkt als een schamele compensatie voor het mislopen van de 1300 euro die minima vorig jaar van het Rijk ontvingen en dit jaar waarschijnlijk opnieuw krijgen. Maar het is beter dan niets, stelt gemeenteraadspartij Student & Stad (S&S).

‘We hebben eind vorig jaar 3,6 miljoen euro van het Rijk gekregen om studenten te helpen en dat geld is tot nu toe niet bij de student terecht gekomen’, zegt S&S-raadslid Karoline de Groot.

Geen bijzondere bijstand

De gemeente kreeg het geld om studenten die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen in ieder geval Individuele Bijzondere Bijstand (IBB) te kunnen geven. ‘Die kun je aanvragen als je heel hoge bijzondere kosten maakt en die niet meer kunt betalen’, zegt De Groot. De huidige energieprijzen bijvoorbeeld. 

Maar om daar aanspraak op te maken, moet je volgens de Participatiewet, waar de IBB onder valt, eerst wel ‘alle voorliggende voorzieningen’ al hebben gebruikt. ‘Daar valt een studielening ook onder’, zegt De Groot. 

‘Dus je moet eerst maximaal lenen en jezelf in de schulden steken voor je om hulp kunt vragen.’ En daar kan de gemeente op geen enkele manier omheen werken, zochten stadsadvocaten uit.

Voucher ter compensatie

Omdat de meeste studenten geen aanspraak maken op de IBB, onderzocht de gemeente of ze het geld op een andere manier bij alle studenten terecht kon laten komen. Wethouder Eelco Eikenaar bekeek de mogelijkheid van een pas ter waarde van 80 euro per student, die dan kon worden uitgegeven aan sporten, een concertbezoek of aan de bioscoop. 

Begin deze maand maakte hij bekend toch van het idee af te zien. De uitvoering zou te veel vragen van het ambtelijk apparaat en bovendien kan het geld dan niet worden uitgegeven waar het voor bedoeld is: de energierekening. 

Gemeenteraad

Hoewel de wethouder tegen het idee is, kan de gemeenteraad nog besluiten het wel uit te voeren. De raad praat er woensdagmiddag over.

S&S heeft in ieder geval een duidelijk standpunt: ‘Studenten zitten al heel lang in deze situatie en krijgen precies niks. We hebben dit geld gekregen om bij de studenten terecht te laten komen, dus laten we dat dan ook doen.’ 

Lees ook:

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties