Student Amsterdam heeft recht op energietoeslag en TU Delft zwijgt over ‘Shell-hoogleraren’

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: student in Amsterdam heeft volgens de rechter ook recht op energietoeslag en TU Delft zwijgt over ‘Shell-hoogleraren’.

Rechter Amsterdam: student heeft recht op energietoeslag

Studenten in Amsterdam hebben ook recht op de energietoeslag. Dat heeft de rechter in de hoofdstad bepaald in een zaak die een Amsterdamse student vorige maand had aangespannen tegen de gemeente.

Studenten mogen niet worden uitgesloten van de energietoeslag, zo bepaalde de rechtbank deze week. Als de gemeente dat wel doet, schendt die het gelijkheidsbeginsel. Dat meldt HvanA, de krant van de Hogeschool van Amsterdam.

De gemeente stelt zich op het standpunt dat de toeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Studenten vallen buiten deze groep, zo is de redenering, omdat hun woonsituatie erg verschillend is. Dat maakt het lastig om te bepalen wie in aanmerking komt en ook brengt het veel werk met zich mee.

De rechter denkt daar anders over. De gemeente kan niet onderbouwen hoeveel extra werk dat zal zijn. Ook lukt het andere gemeenten wel om onderscheid te maken en studenten de toeslag te geven.

Studenten Maastricht slaags met politie

Foto: Observant

Zo’n honderd studenten hebben dinsdag gedemonstreerd voor het politiebureau van Maastricht. Aanleiding was een verjaardagsfeest dat door de politie volgens hen onnodig en met harde hand werd beëindigd.

Dat meldt de Maastrichtse universiteitskrant Observant. Op filmpjes zou te zien zijn hoe agenten een groep studenten op straat uit elkaar drijven en de wapenstok gebruiken. De politie heeft onnodig veel geweld gebruikt, menen de demonstranten.

De politie zegt dat agenten poolshoogte kwamen nemen na meldingen over geluidsoverlast. Zij troffen in een veel te kleine ruimte ruim honderd mensen aan en dat was ‘een zeer gevaarlijke situatie’. Daarop werd besloten het feest te beëindigen, waarna het tot een opstootje kwam.

De politie zegt dat meerdere keren en in verschillende talen instructies zijn gegeven en gedreigd is met de inzet van geweld. Dat is op de filmpjes niet te zien. ‘Hierdoor ontstaat het beeld dat de politie zomaar slaat en geweld toepast. Dat is niet het geval’, zegt een woordvoerder in Observant.

Shell en TU Delft willen geen namen noemen

Aan de Technische Universiteit Delft werken drie deeltijdhoogleraren die door Shell worden betaald. Noch Shell, noch de TU wil zeggen om wie het gaat, zo bericht de Volkskrant.

Een woordvoerder van de TU Delft heeft alleen de titels van de leerstoelen gedeeld die door Shell worden betaald. Meer mag de uni niet zeggen vanwege de privacy, aldus een woordvoerder.

De Volkskrant had vragen over de hoogleraren gesteld naar aanleiding van eigen onderzoek naar de banden tussen universiteiten en de fossiele industrie. Die (soms innige) connecties liggen al langer onder vuur vanwege de klimaatcrisis.

De weigerachtige houding van de TU Delft staat haaks op het beleid van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, die juist wil dat universiteiten transparant zijn over welke bedrijven leerstoelen financieren.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties