Hoger beroep in zaak Hans G.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraken in de rechtszaak rond voormalig RUG-manager Hans G.
Door Peter Keizer

Het voormalig hoofd technisch beheer van de universiteit werd twee weken geleden door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor ambtelijke corruptie. Het OM, dat eerder vier jaar cel eiste, is het daar niet mee eens en heeft hoger beroep aangetekend.

Hans G. zelf heeft geen beroep aangetekend, maar had woensdag nog tot 17 uur de tijd om dat te doen. Zijn advocaat, die eerder om vrijspraak vroeg, was nog niet bereikbaar voor een reactie.

De rechtbank acht bewezen dat het voormalig hoofd technisch beheer geld en middelen aannam van klusbedrijven, in ruil voor werk aan de universiteit. De straf viel lager uit omdat volgens de rechtbank niet bewezen kan worden dat Hans G. de RUG voor ruim 1,1 miljoen euro heeft benadeeld. Dat bedrag is niet volledig na te trekken in de bewijsstukken, concludeerde de rechter twee weken geleden. In het vonnis gaat de rechtbank daarom uit van een nadeelbedrag van 612.453 euro.

Witwassen

De zoon van de hoofdverdachte, Michiel G., werd veroordeeld tot twee jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat terwijl er drie en een half jaar was geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Zowel het OM als de verdachte gaan in beroep tegen de uitspraak. De zoon werd schuldig bevonden aan heling en witwassen.

Ook tegen de veroordeling van Jan J., de eigenaar van een van de installatiebedrijven waarmee Hans G. de fraude opzette, gaat zowel het OM als de verdachte in beroep. J. werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij betaalde Michiel G. en zijn ex-vriendin ‘loon’ voor werk dat ze in werkelijkheid niet deden. Het geld berekende hij via valse facturen door aan de RUG.

Ook werd hij veroordeeld voor verboden wapenbezit. Tijdens het onderzoek door de FIOD werden onderdelen van een vuurwapen en munitie aangetroffen.

Wanneer de zaak voor het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden komt, is nog niet bekend.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties