Gemeenteraad wil opheldering over politieoptreden Academiegebouw

Gemeenteraadspartijen GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 zijn geschrokken van het politieoptreden tijdens de bezetting van het Academiegebouw op 25 april. Ze vragen het gemeentebestuur om opheldering.

Dat laten de partijen dinsdagmiddag weten. Ze hebben het college van burgemeester en wethouders dinsdagmiddag een tiental schriftelijke vragen gestuurd. 

Zorgen demonstratierecht

De partijen maken zich zorgen om demonstreren als democratisch grondrecht, schrijven ze in hun brief aan het gemeentebestuur. ‘Elke inperking of opschorting moet dan ook met een kritische blik bekeken worden’, stellen zij.

Volgens hen heerst er nu ‘nog veel onduidelijkheid over wat er precies is gebeurd tijdens en voorafgaand aan de ontruiming van het gebouw’. Daarom willen ze opheldering over een aantal punten.

Zo vragen ze het bestuur of het verplicht is om een demonstratie als die van 25 april vooraf te melden. Ook willen ze weten of de studenten de RUG hierover hebben ingelicht, en zo ja, of dat dan voldoet aan de meldplicht.

Proportioneel ingrijpen

Daarnaast willen de partijen weten welke keuze de burgemeester maakte nadat de RUG de politie inschakelde. ‘Is hierin door de burgemeester (of politie) een eigen afweging gemaakt of het in deze situatie huisvredebreuk of een protest betrof?’

Ook vragen ze of er een aparte afweging is gemaakt voor het optreden buiten het Academiegebouw, waar minstens eenmaal een wapenstok werd gebruikt, en of de burgemeester vindt dat het ingrijpen van de politie proportioneel was aan wat er gebeurde.

Lees ook:

Engels

5 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties