Academiegebouw bezet: studenten eisen verbetering sociale veiligheid

Meer dan vijftig studenten hebben de centrale trap van het Academiegebouw bezet. Ze zeggen niet weg te gaan totdat de universiteit tegemoet komt aan hun eis om de sociale veiligheid te verbeteren.

De studenten blokkeren de trap sinds het middaguur. Wat luid begon met spandoeken, rookpotten en het schreeuwen van leuzen, werd na verloop van tijd een stil protest: ze waren met het universiteitsbestuur overeen gekomen om de promotieplechtigheid die gaande was niet te verstoren.

Om de tijd te doden delen ze onderling snacks uit en spelen ze kaartspelletjes – later vandaag staan er nog workshops gepland in het gebouw.

Sommige voorbijgangers reageerden agressief en baanden zich duwend en trappend een weg de trap op, volgens de studenten. ‘Ze zeiden tegen ons: “Leer Nederlands voor je ons aanspreekt”‘, aldus een van hen.

Studentenprotest

De bezetting gaat ‘voor 100 procent uit van studenten’ en wordt niet georganiseerd door een specifieke organisatie, zegt een andere demonstrant, die geen naam durft te geven, maar benadrukt dat ze hier allemaal om dezelfde reden zijn: ‘Ik spreek voor iedereen als ik zeg dat ik teleurgesteld ben in dit hele instituut.’

De demonstranten eisen onder meer dat de universiteit zijn huidige beleid rondom sociale veiligheid herziet op basis van onder meer de conclusies uit het rapport van de Young Academy Groningen over intimidatie en discriminatie. Ze willen ook dat de RUG de afhandeling van klachten over deze onderwerpen verbetert.  

Het college van bestuur is met de studenten in gesprek, maar ze zijn niet van plan om snel weg te gaan: ‘We hebben onze pyjama’s meegenomen.’

Engels

12 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

12 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties