Boze medewerkers en studenten: politie hoort niet thuis op de campus

Zo’n tweehonderd mensen hebben dinsdagmiddag geprotesteerd op het Broerplein tegen het optreden van de politie twee weken geleden om bezetters uit het Academiegebouw te halen. 

De deuren van het gebouw waren dit keer gesloten, de gietijzeren poorten op slot. De universiteit kondigde voor het weekend aan geen nieuwe bezetting toe te staan. Maar daar kwamen de mensen, onder wie veel medewerkers, niet voor.

Ze kwamen om hun solidariteit aan de studenten te laten zien en om duidelijk te maken dat het optreden van de politie volgens hen onnodig hard was. Alle sprekers herhaalden het: de politie hoort niet thuis op een campus. En de menigte klapte en juichte luid iedere keer dat dit herhaald werd. 

Aftreden bestuur

Een andere leus die met luid gejuich en geklap ontvangen werd, is de eis dat het college van bestuur (cvb) opstapt. Volgens de demonstranten is het cvb verantwoordelijk voor het geweld, omdat het besloot de politie in te schakelen. 

Daarom is het volgens de demonstranten aan het bestuur om de verantwoordelijkheid te nemen. Daartoe zijn ze een petitie begonnen, die volgens hen wordt ondersteund door studenten en docenten uit binnen- en buitenland.

Gesprek aangaan

Het college van bestuur was niet aanwezig om met de demonstranten te spreken. RUG-woordvoerder Elies Kouwenhoven laat weten dat de universiteit maandag wel een uitnodiging naar de organisatoren van het protest heeft gestuurd.

‘We willen graag met hen en de politie praten over wat er is gebeurd. Helaas hebben we daar nog geen reactie op gekregen.’ 

Lees ook:

Engels

41 REACTIES

41 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties