RUG staat nieuwe bezetting Academiegebouw niet toe

De RUG accepteert het niet als een demonstratie bij het Academiegebouw dinsdag opnieuw uitloopt op een bezetting.

Op sociale media is de afgelopen week een ‘solidarity rally’ aangekondigd naar aanleiding van de ontruiming door de politie op 25 april. De oproep komt van am.i.next.rug, Casual Groningen en Organize the RUG. Zij willen opkomen ‘voor de studenten en medewerkers die gewelddadig zijn bejegend door de politie na een vreedzame bezetting’.

De RUG laat weten dat er dinsdag ‘uiteraard’ gedemonstreerd mag worden, maar zolang de bedrijfsvoering niet wordt verstoord (zoals de promoties in het Academiegebouw). De universiteit zal een nieuwe bezetting niet toestaan, zo benadrukt ze.

Kritiek

Er was binnen en buiten de RUG veel kritiek op het besluit van het college van bestuur om dinsdagavond 25 april de politie te vragen de bezetting van het Academiegebouw te beëindigen, zo’n acht uur nadat die was begonnen. Volgens critici trad de politie bovendien onnodig hard op.

De uni stelt dat ze geen keus had, omdat de demonstranten niet van plan waren uit eigen beweging het gebouw te verlaten en een ‘niet onderhandelbare eis’ op tafel hadden gelegd; ze wilden alleen met de universiteit praten als die de ontslagen expert sociale veiligheid Susanne Täuber weer in dienst nam.

De RUG weigerde dat. Ze zegt nog steeds open te staan om het gesprek met de demonstranten te hervatten. ‘We willen de sociale veiligheid binnen de RUG verder verbeteren. Alleen door samen te werken en met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we dat bereiken.’

Lees ook:

Engels

4 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties