Fracties in u-raad boos: ‘Nieuwe demonstratieregels niet met onze instemming’

Studentenpartij Lijst Calimero en de Personeelsfractie in de universiteitsraad zijn boos op het college van bestuur (cvb) vanwege de nieuwe huisregels voor demonstraties.

De universiteit laat volgens de twee partijen – samen goed voor 14 van de 24 zetels, waarmee ze een meerderheid in de raad hebben – voortdurend weten dat de huisregels zijn ingevoerd met instemming van de u-raad. Maar dat is niet zo, zegt Calimero-voorman Ale ten Cate.

De huisregels, officieel heet het Bestuurlijk kader manifestaties, werden in februari in de u-raad besproken. De Personeelsfractie, ondersteund door Lijst Calimero, vroeg het RUG-bestuur toen om ze in te trekken. Ze perken het recht om te demonstreren te veel in, vinden ze.

Foto’s en video’s

De RUG paste het document daarna wel iets aan. Zo verdween het verbod om foto’s en video-opnames te maken tijdens protesten in RUG-gebouwen. Maar het college hield wel vast aan de andere uitgangspunten: na 19.00 uur mag er niet meer worden gedemonstreerd, demonstranten moeten in gesprek blijven met de uni, geweld en intimidatie zijn strikt verboden evenals alcohol en drugs en primaire processen (onderwijs, promoties en dergelijke) moeten gewoon door kunnen gaan.

Het negatieve advies indertijd van de Personeelsfractie en Lijst Calimero nu afdoen als goedkeuring ‘is simpelweg een incorrecte beschrijving’, aldus Ten Cate, die aangeeft dat de huisregels extra actueel zijn nu op meerdere universiteiten pro-Palestijnse acties worden gevoerd.

‘Stap te ver’

‘Het is één ding dat je als cvb van ons ongevraagde advies afziet. Maar om dan vervolgens te doen alsof de protestregels in harmonie zijn goedgekeurd, is echt een stap te ver’, zegt Ten Cate.

Lijst Calimero wijst er verder op dat meer organisaties binnen en buiten de universiteit kritiek hebben op de nieuwe regels, maar dat het cvb naar niemand luistert. De Groninger Studentenbond (GSb) is een petitie begonnen om de RUG te bewegen er alsnog van af te zien.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties