Universiteitsraad kritisch over demonstratieregels in RUG-gebouwen

De universiteit heeft nieuwe huisregels voor demonstraties in RUG-gebouwen. De universiteitsraad heeft zo zijn bedenkingen.

Demonstranten moeten onder meer het gesprek aangaan met de universiteit en mogen geen filmopnames en foto’s maken, staat in de nieuwe huisregels .

Geweld en intimidatie zijn vanzelfsprekend strikt verboden, net als anonieme uitingen. Ook stelt de RUG dat primaire processen altijd door moeten gaan. De demonstranten mogen geen schade aanrichten en geen alcohol en drugs gebruiken. Ook mag een protest tot maximaal zeven uur in de avond duren.

Een set regels

De universiteitsraad is kritisch. ‘Ik heb liever dat demonstraties per geval worden bekeken dan dat er één hele set regels komt’, vindt Manuel Reyes van de Personeelsfractie in de universiteitsraad. ‘Deze regels komen over als welk protest is toegestaan en welke niet. Ik denk dat ze eerder escaleren dan de-escaleren.’

Ale Ten Cate van studentenpartij Lijst Calimero wijst erop dat demonstraties het startpunt zijn geweest van belangrijke veranderingen, zoals na de bezetting in 2021 van het Academiegebouw uit protest tegen de Groningse kamernood. Die leidde uiteindelijk tot uitbreiding van de piekopvang. ‘Als je er te veel regels op zet, kunnen dat soort demonstraties niet meer gebeuren’, vreest hij.

Verschillen

Volgens collegevoorzitter Jouke de Vries zijn er grote verschillen. Hij wijst erop dat de actievoerders tegen de kamernood indertijd in gesprek bleven met de RUG. De nieuwe regels zijn er juist voor demonstranten die dat niet doen (zoals tijdens de bezetting van vorig jaar). ‘Als er geen redelijkheid is bij demonstranten, kunnen wij niks.’

Kritiek is er ook op de nieuwe huisregel dat het verboden is om filmopnames foto’s te maken. ‘Je wilt als demonstrant juist laten zien dat er een overleg is met vertegenwoordigers en dat je eventueel gewelddadig het gebouw wordt uitgezet’, stelt Mathieu Paapst van de Wetenschapsfractie in de uraad..

Collegevoorzitter Jouke de Vries zegt toe dat de RUG zal kijken naar de juridische haalbaarheid van een verbod op het maken van video’s en foto’s.

Lees ook:

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties