Studentenbond roept RUG op: trek huisregels voor demonstraties in (UPDATE)

De Groninger Studentenbond (GSb) heeft samen met 38 andere organisaties de RUG gevraagd de nieuwe huisregels voor demonstraties in te trekken.

De huisregels schrijven onder meer voor dat demonstranten voor 19.00 uur weg moeten zijn, dat het maken van video’s of foto’s in de gebouwen van de uni verboden is en de normale gang van zaken op de universiteit (zoals promoties) niet gehinderd mag worden. Als deze niet worden opgevolgd, kan de RUG de politie inschakelen.

‘De universiteit bestaat al meer dan vierhonderd jaar en we hebben tot dit jaar nog nooit protestregels gehad. En dat is ook niet nodig, ze moeten worden afgeschaft’, zegt Ken Hesselink, voorzitter van de GSb.

Bezetting

De regels, gebaseerd op die van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL), zijn opgesteld vanwege het toenemende aantal protesten binnen de muren van de RUG. De laatste bezetting van het Academiegebouw in april vorig jaar eindigde bovendien met een hardhandige ontruiming door de politie.

De GSb noemt de nieuwe huisregels buitensporig. ‘Je kunt niet verwachten dat protesten alleen daar zijn waar je ze wilt, waar je er geen problemen mee hebt. Zo werkt dat niet niet’, zegt Hesselink.

De oproep is verder ondertekend door onder andere de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), alle lokale vakbonden in andere studentensteden en Amnesty International Student Group.

Kritiek

De nieuwe regels zijn eerder besproken in de universiteitsraad. Hoewel daar veel kritiek op was, besloot het RUG-bestuur er toch mee door te gaan.

Op 8 april houdt de GSb samen met organisatie PAX een discussieavond met studenten over de kwestie en over wat te doen als de universiteit de regels niet intrekt. ‘Misschien zoiets als een protest waarbij we expres alle regels overtreden’, zegt Hesselink.

Overigens zijn de huisregels nog niet definitief. Collegevoorzitter Jouke de Vries zegde in de universiteitsraad eerder toe dat de RUG er nog naar zal kijken.

UPDATE: In de eerste versie van dit nieuwsbericht was de passage over andere organisaties weggevallen. Die is nu toegevoegd.

Lees ook:

Engels

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties