Foto’s en video’s maken tijdens demonstraties mag toch wel

De RUG heeft het verbod op het maken van foto’s en video’s in haar gebouwen uit de nieuwe huisregels voor demonstraties gehaald. De rest van de regels is ongewijzigd aangenomen.

Daarmee komt het cvb de universiteitsraad (u-raad) deels tegemoet. Die toonde zich in februari kritisch.

Meer protesten

De regels, die gebaseerd zijn op die van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland, werden opgesteld vanwege het toenemend aantal protesten binnen de muren van de RUG. De laatste bezetting van het Academiegebouw, in april vorig jaar, eindigde met hardhandige ontruiming door de politie. 

De u-raad had liever gezien dat demonstraties per geval worden bekeken, in plaats van één algemene set regels te maken. Ook wees de raad erop dat demonstraties in RUG-gebouwen in het verleden hebben geleid tot verandering, zoals tijdens de kamernood in 2021.

Buitensporig

Kritiek kwam vorige week ook van de Groninger Studentenbond (GSb). Die vroeg de universiteit samen met 38 andere organisaties – waaronder de Landelijke Studentenvakbond en Amnesty International Student Group – om de huisregels in te trekken. 

Hoewel de GSb blij is dat het foto- en videoverbod is ingetrokken, noemt voorzitter Ken Hesselink de regels nog steeds buitensporig. ‘De rest ervan heeft nog steeds een grote impact op het demonstratierecht en we hopen dat ze worden ingetrokken.’

De universiteit stelde maandag in een verklaring dat de regels er zijn ‘om de veiligheid van alle betrokkenen te waarborgen’, niet om het demonstratierecht of de vrijheid van meningsuiting in te perken. Dat zijn ‘fundamentele rechten’ die de RUG ‘respecteert en waarborgt’.

Lees meer:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties