Basisbeurs wordt niet aangepast: wie te lang studeert, heeft pech

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) gaat de regels voor de basisbeurs niet verder aanpassen. Studenten die volgend studiejaar langer dan vier of vijf jaar studeren, hebben geen recht op de basisbeurs.

Dat blijkt uit schriftelijke antwoorden die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. ‘Het recht op een prestatiebeurs bestaat uit het studentenreisproduct, de aanvullende beurs en straks ook weer de basisbeurs’, schrijft Dijkgraaf.

‘Studenten die deze rechten hebben gebruikt, krijgen geen nieuwe rechten. Zij hebben in ruil voor het gebruik van dit recht immers ook iets gekregen, namelijk het studentenreisproduct en in sommige gevallen ook de aanvullende beurs.’

Basisbeurs kwijt

RUG-student Marieke Schunselaar kwam er begin december tot haar verbazing achter dat ze volgend jaar geen recht heeft op de basisbeurs. Terwijl zij dacht haar laatste jaar nog geluk te hebben, bleek ze door haar jaren ‘prestatiebeurs’ heen te zijn. 

Studenten krijgen alleen een basisbeurs als ze nog recht hebben op de prestatiebeurs. Die krijg je voor vier jaar als je een bachelor en een eenjarige master doet en voor vijf jaar als je een bachelor met een tweejarige master doet.

Ben je nu al twee jaar aan het studeren? Dan ben je twee jaar basisbeurs al kwijt. Ben je vierdejaars bachelorstudent omdat je een bestuursjaar doet? Dan krijg je volgend studiejaar (2023-2024) geen basisbeurs voor je eenjarige master. 

Petitie

Door deze regel krijgen studenten die de afgelopen jaren onder het leenstelsel vielen, ook wel de pechgeneratie genoemd, volgend jaar geen basisbeurs. Oneerlijk, vindt Schunselaar, die ontdekte dat ze niet de enige student was die dit niet wist.

Daarom zette ze een petitie op om het wetsvoorstel voor de herinvoering van de basisbeurs aan te passen. De petitie is bijna 30.000 keer ondertekend. Maar verandering zal er niet komen, blijkt nu uit de antwoorden van Dijkgraaf.

Lees ook:

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties