De basisbeurs komt terug, maar de pechgeneratie vist weer achter het net

Fijn, ik kan in elk geval nog een jaar profiteren van de basisbeurs, dacht rechtenstudent Marieke Schunselaar. Maar zij blijkt buiten de boot te vallen, net als andere studenten die al langer dan vier jaar studeren.

Na jaren van protesten en ophef is er eindelijk een einde gemaakt aan het leenstelsel. Op Prinsjesdag 2022 leek er goed nieuws te zijn: geen studielening meer met bijbehorende problemen zoals de rentelast en hypotheekkwesties. Volgend collegejaar wil het kabinet ‘de basisbeurs opnieuw invoeren voor alle studenten in het hoger onderwijs, ook voor studenten die dan al studeren’, aldus de website van de Rijksoverheid.

Ik was opgelucht. Na alle pech zou ik in mijn laatste studiejaar toch nog recht hebben op de basisbeurs. Maar niets bleek minder waar: tot mijn verbazing hoorde ik afgelopen week dat de basisbeurs voor mij als vijfdejaars student niet zal gelden. 

Hoe zit dat? Ook huidige studenten konden toch aanspraak maken op een basisbeurs? Zou niet juist de ‘pechgeneratie’ die de afgelopen jaren de dupe is geweest van het leenstelsel hieronder moeten vallen? Maar in een telefoongesprek bevestigde DUO waar ik al bang voor was: een grote groep studenten zal de nieuwe basisbeurs niet ontvangen. De nieuwe regeling geldt namelijk niet voor studenten die al langer dan vier jaar (of vijf jaar, bij een tweejarige master) studeren. We vallen hierdoor weer tussen wal en schip. 

We vallen weer tussen wal en schip

De nieuwe basisbeurs geldt namelijk slechts voor studenten die nog recht hebben op de zogenoemde ‘prestatiebeurs’. Dit is het gedeelte van de studieschuld dat na het behalen van je diploma wordt omgezet in een gift en een looptijd van vier of vijf jaar kent. 

Hoewel ook de leengeneratie een zogenaamde prestatiebeurs had, bestond deze niet uit een geldbedrag. Alleen het studentenreisproduct viel eronder en in sommige gevallen een aanvullende beurs. Wij hebben de afgelopen zeven jaar dus geen enkele financiële tegemoetkoming ontvangen. De prestatiebeurs was een lege huls. Maar de looptijd is wél ingegaan en bij sommigen nu verlopen. Kortom: ieder gestudeerd jaar verkort het recht op de basisbeurs met een jaar en studenten die al langer dan vier (of vijf) jaar studeren, lopen de basisbeurs zelfs volledig mis. 

Het resultaat is dat juist de studenten die inmiddels een enorme studieschuld hebben opgelopen ook na 2023 moeten blijven lenen. Terwijl beginnende studenten (terecht) worden geholpen met een basisbeurs, vist de pechgeneratie weer achter het net. Het is de zoveelste tegenslag, nadat we onlangs geconfronteerd werden met het nieuwe rentepercentage en de problemen die opduiken bij het krijgen van een hypotheek. De compensatie die hierop volgde is bijna een belediging: 1000 euro korting op een schuld die kan oplopen tot 100.000 euro. Dit is een doekje voor het bloeden. 

De compensatie van 1000 euro is bijna een belediging

Daarom ben ik een petitie gestart. Hiermee richt ik mij tot jullie, de pechgeneratie. De basisbeurs zou ook moeten gelden voor studenten die onder het leenstelsel vallen en al langer studeren. Het is onrechtvaardig dat studenten met de hoogste schulden worden uitgesloten van de basisbeurs tijdens de afronding van hun studie, of dat deze studenten worden gekort op de basisbeurs. Het valt toch niet uit te leggen dat juist omdat je onder een inmiddels onrechtvaardig geacht systeem hebt gestudeerd, dit nu tegen je werkt?  

Het goede nieuws is dat de plannen voor de basisbeurs nog niet vastliggen en er dus nog iets kan veranderen: de Tweede Kamer moet haar oordeel nog geven. Met deze petitie wil ik aandacht vragen voor deze vergeten groep en roep ik de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met het huidige voorstel. Met de uitgifte van de basisbeurs moet de prestatiebeurs voor huidige studenten worden verlengd. Anders is er geen sprake van ‘een basisbeurs voor alle studenten in het hoger onderwijs’. Een rechtvaardige basisbeurs is toch niet te veel gevraagd?

Marieke Schunselaar is vijfdejaar student rechten aan de RUG. Je kunt haar petitie hier tekenen.

Lees ook:

12 REACTIES

 1. Ik zal het kort houden (2 studies afgerond, MBO en HBO).
  1. €21.000eu schuld opgelopen tijdens de studie die ik met rente terug mag betalen
  2. De nieuwe generatie zal geen schulden oplopen en er misschien nog geld op verdienen ook
  3. We krijgen nog meer rente dan het nieuwe leenstelsel

  Hoe in vredesnaam is dit ook maar enigzins redelijk en eerlijk te noemen?
  Haal op zijn minst de rente van de al opgelopen schulden af. Dat is het minste wat het kabinet kan doen. Ik denk dat de €21.000 al genoeg achterstand is ten opzichte van de huidige studenten….

 2. De nieuwe basisbeurs wordt xelfs structureel verhoogd omdat studenten anders teveel moeten lenen met alle gevolgen vandien voor hen zelf maar ook op de lange termijn voor de maatschappij. Dat argument geldt niet voor precies dezelfde studenten in dezelfde omstandighefen die al een onredelijk hoge schuld hebben? Inderdaad het papieren argument zal zijn dat zij al 4 jaar van die lege huls hebben mogen ” genieten” met nu ook nog een oplopende rente. De hele politiek is het er over eens dat te vaak de menselijke maat uit het oog verdwijnt. Dit lijkt mij een fantastisch voorbeeld van hoe het dus NIET moet. Ben benieuwd welke politieke partij zich hard durft te maken voor een grote groep die geen machtsmiddelen heeft als staken of wegen blokkeren. Ik schrijf dit als moeder van 4 ( geen tikfout) pechgeneratiestudenten die samen bijna 100k basisbeurs mislopen. Heel zuur voor hardwerkende ouders die altijd keurig belastingen betaald hebben en geen jubeltonmen kunnen schenken.

 3. Hoezo een goede start met zo een studieschuld? Ze zijn gelijk gebonden en beperkt in hun verdere naschoolse ontwikkeling. Studenten die om deze reden niet verder zijn gaan studeren. Ik noem dit niet herzien cq kwijtschelden van de studieschuld, meten met twee maten, om niet te zeggen discriminatie op basis van leeftijd …

 4. Schaam mij diep als moeder van een vastbijtende dappere studiebikkel van een dochter ( Benja ) en ongetwijfeld van de andere hier boven, dit is inderdaad zo oneerlijk de verantwoordelijkheid van de overheid is inderdaad ver te zoeken en ja NUL vertrouwen blijft over, hoe intens triest!

 5. Ik vind het vooral oneerlijk Mijn hele vertrouwen is gewoon weg in de overheid. Generatie ervoor en erna krijgt gemiddeld €15.000 verlichting tijdens hun studie en de leengeneratie loopt dit mis en krijgt dit cadeau als een schuld. Ik heb een studieschuld nu van €30.000. Dat scheelt mij alweer de helft. Een lening is niet leuk maar oké, maar het zou gewoon €15.000 euro schelen. Van die €15.000 kun je zoveel doen, vooral in deze tijden met de ontelbare crisissen en woningnood… En ja, het leven is niet eerlijk, maar dit is gewoon een vieze politieke keuze. Laat dit kabinet alsjeblieft nog vallen voordat dit doorgevoerd wordt en partijen die studenten wel belangrijk vinden winnen..

 6. WEER is er geen passende oplossing voor de pechgeneratie, niet eens de studenten die nog studeren. We worden letterlijk genaaid waar we bij staan en moeten maar genoegen nemen met 1000 euro met tonnen schuld. Jong Nederland staat in ieder geval NIET boven aan de prioriteiten lijst in dit kabinet.

  • Wat als je leenstelsel had. En in september nieuwe studie begint? Van mbo naar hbo.
   Is dat dat nieuwe opleiding die dan begint met basisbeurs?
   Vooral als je niet meer thuis woont en geen rijke pappie en mammie hebt. Net als stages. Buitenland bv. Stages is al moeilijk te krijgen.niet betaald. Maar vaak ook geen tijd om nog genoeg te werken om je vaste lasten te betalen.

 7. Te bizar voor woorden, een regering die miljoenen binnenharkt via gokken, lotterijen en casino’s en verdient aan het maken van schulden door anderen. Laat wederom zien waar het(niet) voor staat. Een miljoen studenten gedwongen in de schulden drijven en daar vervolgens ongegeneerd rente op leggen. Dit heeft niets met pech te maken maar falend beleid en een totaal gebrek aan verantwoordelijkheid durven of willen nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in