‘Wappieprof’ Tjeerd Andringa duikt weer op, nu in Nova Academia

De bij de RUG ontslagen ‘wappieprof’ Tjeerd Andringa gaat college geven aan de Nova Academia, een ‘universiteit van complotdenkers’ in een Belgisch kasteeltje. 

Dat melden journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) en het Belgische dagblad De Tijd. De eerste cursussen moeten in september van start gaan.

In Nova Academia wordt volgens de initiatiefnemers straks ‘ongekend onderwijs’ gegeven en kunnen mensen terecht om hun ‘mentale ontwikkelingsniveau van een 5 naar 6 te verhogen’, aldus FTM.

Andringa werkt dan samen met de voor opruiing veroordeelde dansleraar en corona-activist Willem Engel en hoogleraar economie Paul Frijters. De laatste liet FTM en De Tijd weten weten dat hij het kasteeltje Hodbomont in de Belgische Ardennen samen met zijn partner Erika Turkstra ‘uit eigen zak’ heeft betaald.

Complottheorieën

Tjeerd Andringa was docent systems view of life aan het University College Groningen en bleek, zo schreef UKrant ruim twee jaar geleden, eerstejaarsstudenten complottheorieën op te dringen. 

Een extern onderzoek dat daarna door de RUG werd ingesteld, bevestigde dat Andringa complottheorieën een verkeerde rol liet spelen in het onderwijs, hij eenzijdige bronnen gebruikte en zijn werkwijze niet aan de academische standaard voldeed.

Hij werd in 2022 door de universiteit ontslagen, wat in 2023 werd bevestigd door de rechter nadat hij zijn ontslag had aangevochten.

Coronabeleid

Dansleraar Willem Engel stond in de coronaperiode volop in de aandacht vanwege zijn aanhoudende en felle kritiek op het coronabeleid. Hij was een van de mensen die beweerde dat corona een complot is van de overheid om haar repressieve beleid door te drukken. 

Volgens FTM verkeert ook econoom Frijters met zijn partner Erika Turkstra ‘in kringen van academici, activisten en complotdenkers die zich tijdens de coronapandemie verzetten tegen de lockdownmaatregelen’.

Klimaat

Een medewerker van De Tijd liep incognito mee tijdens een ‘proeverijdag’ om een beeld te krijgen. Tijdens die dag bleek dat bezoekers ‘wordt voorgehouden dat op reguliere universiteiten onderzoek naar de voordelen van klimaatverandering onmogelijk is’, schrijft FTM. Daar is bij Nova Academia wel alle ruimte voor. 

Bij andere ‘proefcolleges’ kwamen onderwerpen aan bod als hoe je zo weinig mogelijk belasting kunt betalen. Volgens FTM en De Tijd kregen aanwezigen de opdracht uit te zoeken ‘welk deel van je onderneming je het beste in pakweg Cyprus vestigt’.

Ook blijken de oprichters bewust voor de Ardennen te hebben gekozen om in alle rust hun gang te kunnen gaan, zonder veel overheidsbemoeienis. Om diezelfde reden is de opleiding niet officieel geregistreerd en krijgen cursisten dus ook geen erkend diploma.

Paul Cliteur

Opvallend zijn niet alleen de onderwerpen die besproken worden, schrijft FTM, maar ook de gasten die tot nu toe op de ‘universiteit’ zijn uitgenodigd.

Zo waren onder anderen emeritus hoogleraar Paul Cliteur – oud-senator van Forum voor Democratie – en hoogleraar psychologie Mattias Desmet te gast. Laatstgenoemde schreef het boek De psychologie van het totalitarisme, waarin hij tekeer gaat tegen de volgens hem ‘collectieve hypnose’ rondom de coronapandemie, aldus FTM.

Volgens FTM en De Tijd zorgt de komst van het onderwijsinstituut voor onrust in België. Het informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties, een overheidsorgaan dat rapporteert aan het Belgische ministerie van Justitie, laat De Tijd en FTM weten dat er ‘ongeruste vragen van omwonenden’ over de Nova Academia zijn binnengekomen.

Lees ook:

Engels

6 REACTIES

6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties