Tjeerd Andringa mag voorlopig geen les meer geven, RUG laat onafhankelijk onderzoek doen

Docent Tjeerd Andringa van University College Groningen (UCG) mag voorlopig geen college meer geven vanwege de complottheorieën die hij in zijn lessen verkondigde. De RUG laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren.

Dat heeft de universiteit vrijdag bekend gemaakt naar aanleiding van een artikel in UKrant over hoe hij eerstejaarsstudenten onderwees in complottheorieën.

‘Naar aanleiding van de situatie die is ontstaan rondom het vak Systems View of Life bij University College Groningen, is besloten een onafhankelijk vervolgonderzoek in te stellen naar de gang van zaken’, schrijft de RUG op haar website.

‘Vastgesteld is dat door deze onrust de betrokken docent, Tjeerd Andringa, geen onderwijs kan geven zoals beide partijen dat willen. Daarom is besloten dat hij lopende het onderzoek en in afwachting van de uitkomst daarvan geen onderwijs zal verzorgen aan UCG.’

Zorgvuldig

Wanneer het onderzoek van start gaat en wie er plaatsnemen in de commissie, is nog onbekend, zegt RUG-woordvoerder Anja Hulshof. ‘Het is nu twee dagen nadat het artikel is verschenen, wij willen dit proces zorgvuldig oppakken. Maar we willen het onderzoek het liefst dit academisch jaar afronden.’

Tijdens het vak Systems View on Life, waarin Andringa volgens het curriculum eerstejaars studenten kritisch denken zou aanleren, gebruikte hij volgens studenten te eenzijdige informatie. Hij probeerde de studenten ook te overtuigen van zijn eigen ‘alternatieve waarheid’ en doceerde aldus in complottheorieën.

Autisme en corona

Zo twijfelde hij openlijk over 9/11, legde hij meer dan eens een verband tussen vaccinaties tegen corona en autisme, zette hij vraagtekens bij de oorzaak van de klimaatverandering en had hij het over ‘de dominerende positie van de Joden’. Naar aanleiding van die klachten heeft UCG zijn lessen geëvalueerd en vervolgens besloten die lessen uit het curriculum te schrappen.

Naast dat vak gaf hij in elk geval ook nog een vervolg daarop voor tweedejaars studenten ‘Project Year 2’. Dat vak was afgelopen semester al afgerond. Op de vraag welke andere vakken hij nog gaf, kon de woordvoerder vrijdag geen antwoord geven.

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties