Vindicat krijgt lik op stuk vanwege busbestorming: de burgemeester is het zat (UPDATE)

Op last van Groninger burgemeester Koen Schuiling mag een zeilevenement dat Vindicat aanstaande vrijdag zou houden, niet doorgaan. Het besluit komt na de busbestorming op Kardinge van afgelopen vrijdag. Ook andere evenementen wordt voorlopig de wacht aangezegd.

Dat blijkt uit een brief die de burgemeester maandagmiddag aan de gemeenteraad stuurde. Volgens de burgemeester is het nu aan Vindicat om ‘grensoverschrijdend gedrag in de toekomst aan te pakken.’ Daarbij moet volgens Schuiling sprake zijn van ‘een vergaande cultuurverandering binnen de vereniging.’ 

Aangezien er tijd nodig is om daar ‘goede afspraken’ over te maken, heeft de burgemeester besloten het zeilevenement ‘met aansluitend een groot feest’ dat aanstaande vrijdag bij Kaap Hoorn plaats zou vinden, af te blazen. Voor toekomstige feesten geldt volgens de burgemeester dat eerst moet worden gekeken ‘hoe deze op een acceptabele wijze kunnen plaatsvinden.’

Busbestorming 

Het bestuur van Vindicat moest zich maandag melden om de gemeente, de RUG, de Hanzehogeschool en de politie tekst en uitleg te geven over de busbestorming van afgelopen vrijdag bij Kardinge.

Na het jaarlijkse Vindicatfeest ‘Buitenspelen’ – waar 1900 mensen waren – wilden vele honderden studenten tegelijk met de bus terug naar de stad. Hoewel dit van tevoren met busmaatschappij Qbuzz was besproken, bleken veel meer studenten met de bus te willen dan waar de organisatie rekening mee had gehouden.

In het slechte weer stapten ongeduldige en dronken Vindicaters zonder in te checken in, droegen geen mondkapjes (die in het openbaar vervoer nog altijd verplicht zijn), ze rookten, namen blikjes bier mee, pakten noodhamers van de wanden en openden zelfs busdeuren. Bovendien intimideerden ze zowel buschauffeurs als reguliere passagiers, aldus de busmaatschappij. 

Uiteindelijk moest de politie eraan te pas komen om de situatie rustig te krijgen. Ook hadden zij de Mobiele Eenheid (ME) ingeschakeld, die al in de stad was vanwege een voetbalwedstrijd. De ME hoefde uiteindelijk niet in te grijpen.

Maatregelen

Burgemeester Schuiling schrijft dat alle partijen ‘het normoverschrijdend gedrag sterk [hebben] afgekeurd.’ Ook is besproken welke maatregelen nu genomen moeten worden en hoe dergelijk gedrag in de toekomst voorkomen kan worden. Wat die maatregelen precies zijn, is nog onduidelijk.

Verder schrijft de burgemeester: ‘Vindicat heeft vandaag met Qbuzz afspraken gemaakt over een tegemoetkoming voor de gebeurtenissen en over de inzet van bussen bij toekomstige evenementen.’ Van schade aan de bussen lijkt geen sprake te zijn.

De Groningse gemeenteraad voert maandagavond een vooroverleg over de voorvallen van vrijdagavond en het grensoverschrijdend gedrag van Vindicat. Woensdag vindt op verzoek van vrijwel alle raadspartijen vervolgens een extra raadsvergadering plaats om het incident en de gevolgen ervan te bespreken.

Opgeschort

Vindicat laat maandagavond in een persbericht op haar website weten ‘zeer geschrokken en ontdaan’ te zijn van het ‘wangedrag door leden van onze vereniging’. De vereniging biedt haar ‘welgemeende excuses aan.’ Volgens het bericht zijn de gebeurtenissen van afgelopen weekend ‘natuurlijk het onderwerp van intensieve gesprekken binnen [de] vereniging.’

De vereniging beraadt zich op stappen om eventuele schade te compenseren en herhaling van dit soort gedrag te voorkomen. Ze wil ‘illustreren dat dergelijk gedrag niet past binnen onze verenigingscultuur.’ In navolging van het besluit van de burgemeester om het zeilfeest van aanstaande vrijdag af te blazen, zegt ook Vindicat dat ‘tot nader order alle evenementen’ opgeschort zijn.

Ook zegt de vereniging ‘alles in het werk te stellen’ om de leden die het wangedrag veroorzaakten ‘te identificeren en daaromtrent gepaste maatregelen te nemen.’

Dit bericht is na publicatie aangevuld met het persbericht van Vindicat.

Lees ook

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties