Vindicat mag weer meedoen op RUG en Hanze

Vindicat is niet meer in de ban bij de RUG en Hanzehogeschool. De studentenvereniging krijgt voor het nieuwe studiejaar 2021-2022 een accreditatie. Dat betekent dat ze weer welkom is bij officiële gelegenheden van de RUG en Hanzehogeschool.

Vindicat verloor in december vorig jaar de accreditatie bij de RUG en Hanzehogeschool. Daardoor mocht de vereniging tot september niet aanwezig zijn bij officiële evenementen. 

De Accreditatiecommissie Studentenorganisaties heeft nu een positief advies uitgebracht om de vereniging weer toe te laten en de colleges van bestuur van RUG en Hanze volgen dat. De commissie is over een aantal zaken nog wel kritisch, maar ziet ook positieve ontwikkelingen. Heel concreet betekent dit dat Vindicat weer aanwezig is bij de opening van het academisch jaar op maandag 6 september.

Bangalijst

RUG en Hanze constateren dat Vindicat maatregelen heeft ingevoerd om buitensporig alcoholgebruik tegen te gaan, er is expliciet aandacht voor de hiërarchie binnen de verenigingen het tegengaan van seksuele intimidatie en de communicatie naar buiten is verbeterd.

Zo heeft het bestuur onlangs bij een incident daadkrachtig gehandeld en direct gecommuniceerd, melden RUG en Hanze. Daarmee doelen ze op een nieuwe bangalijst die was gemaakt door een lid. Die is door het bestuur snel opgespoord en daarna voor onbepaalde tijd geschorst. Ook dat de nieuwe rector een vrouw is, is een gunstige ontwikkeling. ‘Met de aanstaande benoeming doorbreekt men oude patronen.’

Niet alles is goed gegaan, aldus de onderwijsinstellingen, maar dat valt Vindicat vanwege de coronapandemie eigenlijk niet te verwijten. Door de coronacrisis kwam een aantal initiatieven niet of niet volledig van de grond, constateren ze. Er is nog steeds ruimte voor verbetering maar ‘Vindicat heeft het afgelopen half jaar wel stappen in de goede richting gezet’. RUG en Hanze geven de vereniging ‘het dringende advies om zich door derden te laten begeleiden’.

Gedragscode

Ook benadrukken ze dat Vindicat verplicht blijft om ‘alle incidenten van meer dan geringe betekenis’ conform de gedragscode  te melden. ‘De voorwaarden en regels, zoals afgesproken in de gedragscode, blijven onverminderd van kracht.’ Worden die niet of onvoldoende nageleefd, dan kunnen de colleges van bestuur de accreditatie en de bestuursbeurzen alsnog intrekken.

Rector Cisca Wijmenga: ‘Wij vinden het erg belangrijk dat Vindicat de ingeslagen weg van cultuurverandering met ambitie voortzet en verwachten dat ze deze kans met beide handen aanpakken om actief bij te dragen aan een gezond academisch gemeenschapsleven.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties