Vindicat verliest accreditatie

‘Voortgang is onvoldoende zichtbaar’

Vindicat verliest accreditatie, maar behoudt bestuursbeurzen

Studentenvereniging Vindicat verliest de accreditatie bij de RUG en Hanzehogeschool. Daardoor mag de vereniging tot september niet aanwezig zijn bij officiële evenementen. Wel behoudt de vereniging de bestuursbeurzen.
10 december om 17:57 uur.
Laatst gewijzigd op 14 december 2020
om 17:11 uur.
december 10 at 17:57 PM.
Last modified on december 14, 2020
at 17:11 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

10 december om 17:57 uur.
Laatst gewijzigd op 14 december 2020
om 17:11 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

december 10 at 17:57 PM.
Last modified on december 14, 2020
at 17:11 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio »
News coordinator Full bio »

Daarmee nemen de besturen van de RUG en de Hanzehogeschool het advies van de Accreditatiecommissie Studentenorganisaties over.

Volgens de commissie wordt de cultuurverandering die de vereniging in 2016 heeft ingezet nog niet breed genoeg gedragen onder de leden. Ook vindt de commissie dat de voortgang in de veranderingen die vorig jaar werden ingezet dit jaar onvoldoende zichtbaar zijn.

Vooruitgang en stagnatie

Hoewel de commissie ziet dat Vindicat vooruitgang boekt, vindt ze ook dat de cultuuromslag op een aantal punten stagneert. De commissie mist pro-actief beleid om de veranderingen door te voeren. Zo reageert het bestuur voornamelijk nadat incidenten plaatsvonden, terwijl het volgens de commissie meer zou kunnen doen om die incidenten te voorkomen.

Dit maakt ze ook op uit enquêtes van Vindicat onder haar leden, waaruit blijkt dat leden onvoldoende een cultuurverandering ervaren. Bovendien blijkt uit dezelfde enquête dat alcohol nog steeds een grote rol speelt binnen de vereniging. Dit terwijl Vindicat overmatig alcoholgebruik juist aan zou pakken. Wel prijst de commissie initiatieven zoals het schenken van alcoholvrij bier.

Corona

Wessel Giezen, rector van Vindicat, heeft begrip voor het besluit van de RUG, maar is ook teleurgesteld. ‘Gezien de afgelopen incidenten hebben we er wel begrip voor. Al hebben wij als bestuur van de vereniging geen aandeel gehad in de incidenten van de afgelopen weken en keuren we deze ook ten zeerste af.’

Vorige week huurden twee jaarclubs van Vindicat nog een partybus waar ze, zonder zich aan coronamaatregelen te houden, een feest hielden. De week ervoor werd in een Vindicathuis een feest met zo’n honderd man door de politie beëindigd. ‘Het is belachelijk dat je nu op zo’n manier gaat feesten’, zegt de rector.

De adviescommissie rekent het bestuur ook de incidenten aan die sinds het voorjaar onder coronaomstandigheden plaatsvonden. Hoewel ze prijzen dat het (vorige) bestuur in nauw contact staat met RUG, gemeente en Veiligheidsregio’s, hekelt ze het feit dat het feest met honderd man van twee weken geleden niet door Vindicat zelf is gemeld. Dit kwamen de instanties via de media te weten.

Moreel bittere pil

‘Het is vooral moreel een bittere pil’, zegt Giezen. ‘We willen als studentenvereniging betrokken blijven bij de onderwijsinstellingen en daarom is het even slikken dat we die banden dit jaar niet meer zullen hebben.’

Ook vindt hij het jammer dat de inspanningen van het bestuur overschaduwd worden door een kleine groep leden. ‘We hebben altijd naar eer en geweten gehandeld en gestraft. Zeker als we kijken naar het de partybus. Het is erg jammer dat een kleine groep leden het verpest voor de rest.’

10 December 2020 | 14-12-2020, 17:11
Array
Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties