Vindicat schorst lid vanwege ‘schandelijke lijst’

Vindicat heeft een lid voor onbepaalde tijd geschorst omdat hij een lijst met vrouwelijke leden heeft gemaakt en voorzien ‘schandelijke opmerkingen’.

Het bestuur van Vindicat kreeg de lijst vrijdagmorgen onder ogen en ondernam direct actie. Al snel werd de maker opgespoord. Hij is voorlopig niet meer welkom in het verenigingsgebouw aan de Grote Markt.

Vindicat neemt de zaak hoog op, zo laat ze weten op de website. Het bestuur stelt dat het ‘alle vormen van intimidatie veroordeelt’. Deze lijst draagt niet bij aan het gevoel van veiligheid binnen de studentenwereld, aldus rector Wessel Giezen.

Er is ook contact geweest met een aantal vrouwelijke leden. Zij krijgen als ze daar behoefte aan hebben hulp aangeboden. De vereniging begeleidt ze ook als ze in contact willen komen met de politie. Het bestuur heeft een melding gemaakt van het incident bij de onderwijsinstellingen, waartoe het verplicht is.

Accreditatie

Vindicat verloor in december vorig jaar de accreditatie bij de RUG en Hanzehogeschool. Daardoor mag de vereniging tot september niet aanwezig zijn bij officiële evenementen. De bestuursbeurzen bleven wel in stand. Volgens de Accreditatiecommissie Studentenorganisaties had Vindicat wel vooruitgang geboekt, maar niet voldoende.

Zo miste de commissie proactief beleid om veranderingen door te voeren. Het bestuur reageerde voornamelijk nadat incidenten plaatsvonden, terwijl het volgens de commissie meer had moeten doen om die incidenten te voorkomen.

Bangalijst

Het is niet de eerste keer dat Vindicat in opspraak komt door een zogeheten bangalijst. Ook in september 2016 circuleerde er eentje, De Oprechte Almanak genoemd. Het ging toen om ruim twintig vrouwelijke eerstejaars met daarbij foto, telefoonnummer en woonhuis en een seksuele classificatie van een tot vijf sterren.

Ze werden ‘geile wijven’ en ‘hete herten genoemd’. Dertien leden van Vindicat, ze woonden in het verenigingshuis Tabu, werden geschorst.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties