Na de zomer zal de RUG officieel een aanvraag indienen bij het ministerie van Onderwijs voor de oprichting van een campus in de Chinese stad Yantai. Die aanvraag wordt in augustus, tijdens de zomervakantie, eerst ter instemming aan de personeelsleden en studenten in de universiteitsraad voorgelegd, staat in een memo die het universiteitsbestuur donderdag met de raad bespreekt.
Voorafgaand aan de aanvraag moeten de faculteitsraden in juni of juli hun instemming verlenen aan het voorstel voor opleidingen die de faculteiten vanaf het najaar van 2018 in China aan moeten bieden, staat in dezelfde memo.
Volgens de plannen gaan vier bacheloropleidingen en twee masteropleidingen van de faculteiten Science and Engineering (FSE) en Ruimtelijke Wetenschappen (FRW) naar Yantai. Het gaat om de studies chemistry, industrial engineering and management, life sciences and technology, mathematics, chemical engineering en environmental and infrastructure planning.
Steun
De studenten en medewerkers in de universiteitsraad kregen in februari onverwacht instemmingsrecht van het universiteitsbestuur, vlak voordat de Tweede Kamer zou vergaderen over de wetswijziging die de campus in Yantai mogelijk moest maken.
De Personeelsfractie en studentenpartij Lijst Calimero wilden toen tijdens een universiteitsraadsvergadering een publiekelijk statement maken over het gebrek aan steun onder medewerkers en studenten voor de Yantaiplannen. Maar voordat ze de kans daarvoor kregen, werden ze teruggefloten door RUG-voorzitter Sibrand Poppema.
Plattegrond van de toekomstige campus in Yantai.
Poppema ging achter gesloten deuren in discussie met de partijen en beloofde ze instemmingsrecht te geven, als ze zich een week lang stil zouden houden over hun voorgenomen statement – tot nadat de Tweede Kamer de wetswijziging had besproken. De partijen gingen daarmee akkoord. ‘Met dit dubbele instemmingsrecht is het belang van draagvlak versterkt’, verklaarde de Personeelsfractie destijds.
De universiteit stuurde vervolgens, samen met de partijen, een brief naar minister Bussemaker over het instemmingsrecht dat aan de raden was verleend. Die brief werd tijdens het debat in de Tweede Kamer ingebracht.
De wetswijziging werd in februari met een ruime meerderheid aangenomen. Rond de zomer zal de Tweede Kamer een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bespreken die de uitvoering van de wet regelt.
Campagne
De RUG is inmiddels een campagne begonnen om medewerkers en studenten te informeren over Yantai, in de hoop meer steun te krijgen voor de plannen.
Zo zijn er vier discussiebijeenkomsten georganiseerd over de toekomstige campus en reist eind mei een delegatie van de betrokken faculteiten en de universiteitsraad op kosten van de RUG naar China om het terrein te bezoeken. De hoofdredacteur van de Universiteitskrant volgt het werkbezoek op uitnodiging van het universiteitsbestuur.