Uraad krijgt laatste woord

De universiteitsraad van de RUG krijgt alsnog instemmingsrecht als het gaat om de plannen voor een campus in het Chinese Yantai. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van het college van bestuur en de raad aan onderwijsminister Jet Bussemaker.
Door de redactie

‘Het universiteitsbestuur hecht veel waarde aan draagvlak voor de campus in Yantai en heeft daarom besloten het adviesrecht van de universiteitsraad om te zetten in instemmingsrecht’, meldde de RUG woensdagavond. Dat betekent dat de uraad het laatste woord krijgt.

Ook de faculteitsraden die betrokken zijn bij ‘Yantai’ krijgen instemmingsrecht op de facultaire plannen, zo staat in de brief aan de minister.

Wetswijziging

De Tweede Kamer nam donderdagavond met een ruime meerderheid een wetswijziging aan die transnationaal onderwijs mogelijk maakt. SP en PVV stemden tegen. Volgens de socialisten geeft de wet ‘ruim baan aan megalomane plannen van onderwijsbestuurders’. En als het op een fiasco uitloopt, mag het Nederlandse onderwijs ervoor betalen, vreest de partij.

De wet is noodzakelijk voor de plannen van de RUG om in China een campus te beginnen. Het was de allerlaatste stemming in de Tweede Kamer voordat het parlement met reces gaat. Tot de verkiezingen van 15 maart komen de leden niet meer bijeen.

Ook oppositiepartijen als D66, GroenLinks, SP en CDA maakten zich tijdens het debat in de Tweede Kamer zorgen over zaken als gebrekkige mensenrechten in China, academische vrijheid en bedreigingen voor de kwaliteit van onderwijs in Nederland.

D66 stelde daarom voor om het wetsvoorstel enigszins te wijzigen: het kabinet moet eisen stellen aan de academische vrijheid in landen waar zo’n opleiding wordt gestart. Dus als Groningen een vestiging in China wil openen, dan kan dat alleen onder strenge voorwaarden. Dat haalde de angel uit het debat. Toen dat amendement eenmaal werd aangenomen, konden de meeste fracties zich in het voorstel vinden.

Gegarandeerd

Volgens de RUG is de ‘academische vrijheid gegarandeerd in de Chinese wet en in de overeenkomsten met onze Chinese partners’, zo laat ze in een reactie weten. ‘In de wet op Chinese-Foreign cooperatively-run schools staat slechts dat cursussen over constitutie, de wet, ethiek en Chinese geschiedenis moeten worden onderwezen. Marxisme is dus niet verplicht.’

De minister van OCW stelt nu een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) op die de uitvoering van de wet regelt. Deze wordt naar verwachting rond de zomer met de Tweede Kamer besproken. Daarna zal het college van bestuur van de RUG, na instemming van de medezeggenschapsraden en de Raad van Toezicht, een definitief besluit nemen.

 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties