RUG handhaaft vanaf nu het rookverbod, maar niemand die het weet

DOOR LOTTE GROENENDIJK

De RUG treedt vanaf 1 oktober op tegen rokers op terrein van de universiteit. Maar niemand die het weet; rokers niet en handhavers niet.

Aan een koele herfstwind is te merken dat het oktober is. Hoewel hier en daar een klein zonnetje door de wolken breekt, is het fris buiten. Er staan op het Broerplein dan ook zichtbaar minder studenten te roken. De paar die een peuk opsteken, staan keurig buiten de blauwe lijnen. Toeval, want dat de RUG vanaf nu het rookverbod handhaaft, daar weten ze niets van.

Eigenlijk is roken al sinds augustus 2020 verboden op de terreinen van de RUG. Maar door corona is de handhaving er tot dusverre bij ingeschoten. Dat is nu niet meer zo, ook omdat de RUG anders een boete riskeert van 600 euro bij overtredingen (die bij herhaling kan oplopen tot 4500 euro).

Blauwe lijn

Op de campus in de binnenstad zijn extra blauwe bordjes geplaatst met de woorden ‘Smoke-free generation’. Een blauwe lijn, de ‘rookgrens’, is extra dik aangezet met spraypaint tussen de ingang van de UB en het Academiegebouw.

Voor de studenten die buiten de rookvrije zones een sigaret opsteken, zal er niks veranderen. En daarbinnen? ‘Eigenlijk verandert er niks’, zegt een van de toezichthouders. ‘Sinds het rookverbod is ingegaan, zijn wij al bezig met mensen aanspreken op hun rookgedrag.’

Weinig effect

Overigens weten ze niet dat er per 1 oktober strenger wordt opgetreden. Volgens de toezichthouders heeft het inzetten van speciale handhaving weinig effect. ‘Wij moeten niet de enigen zijn die er op moeten letten, want andere medewerkers zien het ook gebeuren.’

Ook studenten zouden elkaar moeten attenderen op waar er wel en niet gerookt mag worden. Al zijn de toezichthouders over dat laatste cynisch. Zelf zullen de toezichthouders niet strenger zijn dan eerst. ‘Als een student net een paar stappen binnen de blauwe lijnen staat, gaan wij hem niet aanspreken.’

Lees ook

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties