Toch inzet van stewards om rookverbod op RUG-terrein te handhaven

Toch inzet van stewards om rookverbod te handhaven

Stewards gaan studenten en medewerkers aanspreken die na 1 augustus rond een RUG-gebouw een sigaret roken. Op die datum gaat de nieuwe Tabaks- en rookwarenwet in, die roken op terreinen van onderwijsinstellingen verbiedt.
7 juli om 20:30 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juli 7 at 20:30 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Koen Marée

7 juli om 20:30 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Koen Marée

juli 7 at 20:30 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Koen Marée

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

De afgelopen jaren werd door de RUG al langzaam toegewerkt naar het verbod, door speciale rookzones in te richten rond de universiteitsgebouwen. Ook deze zones verdwijnen nu.

Rokers die toch een peukje opsteken worden door een steward op de vingers getikt. In de binnenstad zet de universiteit daar eigen stewards voor in, op Zernike is samen met de Hanzehogeschool en 4GS een leerbedrijf opgezet voor studenten van de beveiligingsopleiding aan het Noorderpoort College. Vier dagen per week zullen er zes studenten rondlopen om het rookverbod te handhaven.

Vorig jaar zei collegevoorzitter Jouke de Vries nog niets te voelen voor een ‘rookpolitie’. Hij zag er meer heil in dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en rokers aanspreekt als die ergens staan waar dat niet mag.

Openbare gebieden

Heikel punt zijn nog de openbare gebieden tussen RUG-gebouwen, zoals de Broerstraat tussen de Universiteitsbibliotheek en het Academiegebouw en het fietspad en de weg op Zernike. Voor deze locaties is de RUG in gesprek met de gemeente om een ‘praktische oplossing voor handhaving’ te realiseren.

Dit zou bijvoorbeeld gedaan kunnen worden met een plaatselijk verbod via een gemeentelijke verordening. Of dat inderdaad de bedoeling is, kon een RUG-woordvoerder nog niet zeggen.

Aanspreekcultuur

De RUG hoopt dat over vijf jaar een nieuwe studentengeneratie begint die het rookverbod op het terrein van de universiteit doodnormaal vindt. Ook moet er een aanspreekcultuur ontstaan, waarbij studenten en docenten elkaar op het rookverbod wijzen.

Na ingang van het rookverbod zal de universiteit extra gaan communiceren. Ook komt er aandacht voor Stoptober. Verder zijn de gratis cursussen ‘stoppen met roken’ vanaf komend studiejaar niet meer alleen toegankelijk voor medewerkers, maar ook voor studenten.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties