Een sigaretje doen voor de UB of het Academiegebouw? Het mag echt niet meer (UPDATE)

Volgende maand is het afgelopen met roken voor de UB of op de trappen van het Academiegebouw. De RUG gaat het rookverbod per 1 oktober handhaven.

Eigenlijk is roken al sinds augustus 2020 verboden op de terreinen van de RUG. Maar door corona is de handhaving er bij ingeschoten. Dat gaat nu veranderen. Niet alleen omdat de RUG anders een boete riskeert van 600 euro bij overtredingen (die bij herhaling kan oplopen tot 4500 euro).

‘We staan ook achter de rookvrije generatie’, stelde collegevoorzitter Jouke de Vries van de RUG in de bestuurscommissie van de universiteitsraad.

Toezicht

Medewerkers die nu al via de participatiewet werken bij de RUG, verzorgen het toezicht in de binnenstad. Op het Zernikecomplex zijn zes student-handhavers van het Noorderpoortcollege ingezet.

Verder heeft de universiteit afspraken gemaakt met de gemeente. Roken mag immers niet voor het Academiegebouw of de UB. Maar de straat tussen de gebouwen in, is van de gemeente. ‘We hebben afgesproken met de gemeente dat we in die hele strook mogen handhaven’, zei De Vries.

Waar hij dan weer niets  aan kan doen, is wanneer mensen naast die strook gaan staan. ‘Maar over het algemeen houden studenten zich al goed aan de regels of laten ze zich goed aanspreken’, constateert hij.

Persoonsgegevens

De Wetenschaps- en Personeelsfractie in de universiteitsraad willen niet dat de RUG ook persoonsgegevens opvraagt van rokers, zoals het college van bestuur aanvankelijk van plan was. Want om zulke gegevens te vragen, moet de universiteit eerst een document opstellen waarin grondslag, bevoegdheden en risico’s beschreven staan, stellen de fracties.

Daarom gaat de RUG voor de mildere optie van handhaving. Daarbij blijven de handhavers rondlopen om mensen aan te spreken, maar zullen zij geen persoonsgegevens opnemen als iemand toch op de verkeerde plek een sigaret rookt.

UPDATE: dit bericht is na publicatie aangepast. Toegevoegd is dat het bestuur na de vergadering met de hele universiteitsraad koos voor het minder strenge scenario.

Lees ook:

English

2 REACTIES

  1. Dit bericht is achterhaald. In de recente Universiteitsraad is vanuit de wetenschapsfractie en de personeelsgeleding het advies gegeven, en door CvB overgenomen, om te kiezen voor het handhavingsscenario waarbij verstrekking van persoonsgegevens niet nodig is. Dit omdat de Uraad van mening is dat er eerst een DPIA moet worden gemaakt waarin grondslag, bevoegdheden, en risico’s beschreven staan. Ook dient het advies van de Functionaris Gegevensbescherming hierop meegenomen te worden.

    • Beste Mathieu. Inderdaad, het eerste bericht was achterhaald. Het artikel is inmiddels bijgewerkt, zoals u wellicht al heeft gezien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in