Advertentie

Een sigaretje doen voor de UB of het Academiegebouw? Het mag echt niet meer

Volgende maand is het afgelopen met roken voor de UB of op de trappen van het Academiegebouw. De RUG gaat het rookverbod per 1 oktober handhaven.

Eigenlijk is roken al sinds augustus 2020 verboden op de terreinen van de RUG. Maar door corona is de handhaving er bij ingeschoten. Dat gaat nu veranderen. Niet alleen omdat de RUG anders een boete riskeert van 600 euro bij overtredingen (die bij herhaling kan oplopen tot 4500 euro).

‘We staan ook achter de rookvrije generatie’, stelde collegevoorzitter Jouke de Vries van de RUG in de bestuurscommissie van de universiteitsraad.

Toezicht

Medewerkers die nu al via de participatiewet werken bij de RUG, verzorgen het toezicht in de binnenstad. Op het Zernikecomplex zijn zes student-handhavers van het Noorderpoortcollege ingezet.

Verder heeft de universiteit afspraken gemaakt met de gemeente. Roken mag immers niet voor het Academiegebouw of de UB. Maar de straat tussen de gebouwen in, is van de gemeente. ‘We hebben afgesproken met de gemeente dat we in die hele strook mogen handhaven’, zei De Vries.

Waar hij dan weer niets  aan kan doen, is wanneer mensen naast die strook gaan staan. ‘Maar over het algemeen houden studenten zich al goed aan de regels of laten ze zich goed aanspreken’, constateert hij.

Strengste

De RUG koos het strengste van twee handhavingsscenario’s. Dat betekent dat ze niet van plan is om alleen mensen aan te spreken. ‘Studenten en medewerkers die toch roken, zullen worden aangesproken en er wordt dan om hun persoonsgegevens gevraagd’, aldus bestuursvoorzitter.

Deze gegevens gaan vervolgens naar het faculteitsbestuur of de directie, die dan het gesprek met de student of medewerker aangaat. Mocht het tot een boete komen, dan betaalt de universiteit in principe zelf.  ‘Maar wanneer een boete duidelijk terug te voeren is op één vereniging, partij of afdeling, dan gaan we met ze in gesprek om te kijken wat we kunnen verbeteren.’

Het RUG-bestuur is zich ervan bewust dat studenten en medewerkers niet verplicht zijn hun persoonsgegevens af te geven. ‘Daar moeten we heel goed over communiceren’, zei De Vries. De geplande maatregelen zijn wel besproken met een AVG-deskundige. Ook moet goed worden uitgewerkt wie persoonsgegevens in handen krijgt en hoe lang ze bewaard blijven.

Lees ook:

English

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

English