UB-personeel is rokende studenten meer dan beu

UB-personeel is rokende studenten beu

Het lukt de UB maar niet om rokende studenten te weren voor de ingang van het gebouw. Dit tot ergernis van medewerkers, die zelfs binnen rookoverlast ervaren. Zij hebben een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
11 december om 10:31 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 11 at 10:31 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

11 december om 10:31 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

december 11 at 10:31 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

‘Het is de verantwoordelijkheid van het bestuur om met de oplossing te komen’, zei Tiemen Folkers dinsdag tijdens de dienstraadvergadering. Hij was betrokken bij het indienen van de klacht en benadrukte dat medewerkers recht hebben op een rookvrije werkomgeving. ‘De overlast is nu wel minder, maar het moet helemaal verdwijnen.’

Of de NVWA de klacht in behandeling neemt, wist de raad dinsdag nog niet. Als dat wel het geval is, dan kan de overheidsinstantie een onverwachte inspectie uitvoeren. Zou de NVWA dan concluderen dat er inderdaad sprake is van rookoverlast, dan riskeert de RUG een boete die kan oplopen tot 450.000 euro.

Geen perfecte oplossing

Peter van Laarhoven, die de vergadering namens het managementteam bijwoonde, erkende dat de perfecte oplossing nog niet is gevonden. Volgens hem moet in eerste instantie worden gelet op het consequent uitvoeren van de huidige maatregelen. Ook moet worden nagegaan of de instructies naar het betrokken personeel helder zijn.  

De huidige antirookmaatregelen bestaan uit het dagelijks plaatsen van bordjes op het bordes, posters op de draaideuren, waarschuwende pleinstewards en sinds kort ook baliemedewerkers die naar buiten lopen om studenten op het rookverbod te wijzen. Toch negeren studenten het rookverbod nog regelmatig, vooral in de avonduren en in het weekend.

Consequent uitvoeren

Hoewel de raad het standpunt van Van Laarhoven begrijpt, denkt ze niet dat alle huidige maatregelen consequent kunnen worden uitgevoerd. Zo kunnen baliemedewerkers bij drukte niet zomaar bij de balie weglopen en zijn pleinstewards niet op elk moment van de dag aanwezig. 

Volgens de raad zou een nieuwe mogelijke oplossing het plaatsen van een intercom kunnen zijn, zodat medewerkers de rokers vanuit het gebouw aan kunnen spreken op hun gedrag. Deze optie wordt nu onderzocht. 

‘Het is een lastig probleem’, erkent Folkers, ‘maar wat meer urgentie zou wel prettig zijn. Misschien duidelijker communiceren over de maatregelen die eraan komen en mensen meer gelegenheid geven om hun klachten te melden.’ 

English

6 REACTIES

  1. Er staan tegenwoordig overal borden met Rookvrije Universiteit bij de UB, maar ik denk dat je de foto van deze collum er opnieuw boven kunt zetten. De rokers staan ironisch genoeg gezellig om deze Anti-Rook borden heen te roken.

  2. Is er niet een mogelijkheid om sancties uit te voeren op studenten? Ik weet niet in hoeverre de Universiteit dit mag doen, maar aanspreken is inmiddels wel overduidelijk niet effectief.

    Als het de betreffende rokers niet boeit, misschien moeten ze dan consequenties voelen. Ik heb vrienden die roken, maar die lopen dan gewoon een stukje bij het gebouw vandaan, dus het is niet alsof het nou echt zo moeilijk is om niet direct bij de deuren te staan.

  3. Beetje overdreven dit, de rokers staan uiteindelijk gewoon buiten. Dat een of andere baliemedewerker last heeft van wat rook geur is natuurlijk geen reden de NVWA erop af te sturen en dan een boete voor de rug te riskeren van een half miljoen. Wat een gezeur om niks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in