RUG-baas Jouke de Vries: wij willen wel praten, maar zij willen niet

De pro-Palestinademonstranten die op het Harmonieplein kamperen, vinden dat de universiteit hen al maanden negeert. Dat is niet zo, zegt RUG-baas Jouke de Vries, maar er moet wel een gesprek mogelijk zijn.

De Vries wil niet zeggen of ook hij ervoor had gekozen om de demonstranten op het Harmonieplein te laten slapen. ‘Dat is niet aan ons, maar aan de driehoek (burgemeester, politie en officier van justitie – red.). En de driehoek maakt tot nu toe de afweging dat het door mag gaan. Het is vannacht rustig geweest, dus dan is het zo’, zegt de collegevoorzitter.

Geen gesprek

De RUG probeerde maandag, op de dag dat het tentenkamp begon, tot drie keer toe in gesprek te raken met de demonstranten, maar dat lukte niet. ‘We proberen het voortdurend, maar ze hebben zelf gezegd niet met ons te willen praten.’

Op de Instagrampagina van de demonstranten wordt uitgelegd waarom. Ze stellen dat ze al zeven maanden met de universiteit in gesprek zijn. Dat ze achter gesloten deuren horen dat de universiteit met hen wil meewerken, bijvoorbeeld door de banden met Israël bekend te maken, maar dat dat keer op keer loze praatjes lijken te zijn.

Too little, too late

Dat het college van bestuur de banden met Israëlische instellingen afgelopen vrijdag alsnog bekendmaakte, is too little, too late, vinden ze. Bovendien zijn de demonstranten boos op de universiteit, omdat ze al maanden geen ruimte krijgen om het in RUG-gebouwen over Palestina en de oorlog in Gaza te hebben. 

Onzin, vindt De Vries. ‘Natuurlijk kunnen er discussies plaatsvinden, maar dat moet in de academische stijl en daar zijn spelregels voor’, zegt hij. Er moet een onafhankelijke moderator zijn en er moeten academische experts aanwezig zijn om de situatie van verschillende kanten te kunnen belichten. 

En, zo zegt hij, dat kan dus geen gesprek zijn dat vanuit slechts een standpunt wordt gevoerd. ‘Als ze daaraan voldoen, kunnen ze prima binnen de universiteit de discussie voeren. Dan kunnen zij zeggen dat wij onredelijk zijn, maar dat zijn wij niet. Er zijn gewoon spelregels om je aan te houden.’

Banden met Israël

De huidige eisen van de demonstranten zijn simpel: verbreek als universiteit alle banden met Israëlische universiteiten en instellingen. Dat ziet De Vries niet zo gauw gebeuren. ‘We toetsen op basis van kennisveiligheid projecten die we in andere landen uitvoeren’, zegt hij.

Maar, stelt hij, er zijn ook individuele relaties tussen Groningse en Israëlische wetenschappers. ‘En ook op Israëlische universiteiten zijn onderzoekers die niet achter premier Netanyahu staan en die anders naar deze kwestie kijken. Willen we dan ook niet meer met hen in gesprek blijven?’

Lees ook:

Engels

11 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties