Burgemeester Groningen: Geen ontruiming zolang het vreedzaam blijft

Het tentenkamp van pro-Palestina-activisten op het Harmonieplein wordt niet ontruimd zolang de demonstranten vreedzaam blijven en het verkeer in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat niet wordt gehinderd.

Dat laat de woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling weten. Het voorste deel van het Harmonieplein is openbaar terrein en ‘dat betekent dat het besluit bij de driehoek van burgemeester, politie en officier van justitie ligt’, zegt hij. ‘Vooralsnog is er geen aanleiding om in actie te komen.’

Nieuwe regels

Demonstranten vrezen dat de RUG zal besluiten om het plein te laten ontruimen. Sinds de nieuwe demonstratieregels geldt dat demonstraties op RUG-terrein tot maximaal 19.00 uur ’s avonds mogen duren. Maar dat gaat in dit geval dus niet op, aldus de woordvoerder.

‘Het hoeft niet om zeven uur afgelopen te zijn. Het kader waar we ons aan houden is: verloopt het vreedzaam? En kan het verkeer er gewoon langs? Dan maakt het op zich niet uit of het overdag, ’s avonds of midden in de nacht is.’

Gebouwen gesloten

Ondertussen heeft de universiteit uit voorzorg alle gebouwen in de binnenstad (Heymansgebouw, UB, Academiegebouw, de Harmonie en meer) om 18.00 uur gesloten.

Het aantal demonstranten en omstanders is het afgelopen uur behoorlijk toegenomen. Op het plein staan enkele honderden mensen.

Lees ook:

Engels

6 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties