Vier RUG-opleidingen doen mee met de landelijke pilot voor een beter ingericht academisch jaar. Bij de bachelor econometrie proberen ze dat met minder toetsweken en meer zomervakantie.
Ook op de faculteiten science and engineering, wijsbegeerte en ruimtelijke wetenschappen start volgend academisch jaar een proefproject. ‘We mogen die op verschillende manieren vormgeven en zullen daar ook gebruik van maken’, zegt een woordvoerder van de RUG.
Rustperiode
Het eerste concrete voorbeeld is bij de bachelor econometrics & operations research. ‘De kern van deze pilot is dat we slechts een paar lesweken minder hebben, maar vooral minder toetsweken’, zegt de woordvoerder.
Nieuw is dat het eerste semester zo wordt ingericht dat het voor de kerstvakantie helemaal klaar is, dus zonder gebruikelijke toetsweek na de vakantie. Op die manier kan de vakantie een echte rustperiode zijn. Ook eindigt het academisch jaar eerder, waardoor de zomervakantie vroeger begint.
‘We zijn nu de vakken zo aan het herontwerpen dat de studenten hopelijk ook veel gelijkmatiger en gedurende de hele periode studeren.’
Werkdruk verminderen
De pilot is een initiatief van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Hem viel op dat het academisch jaar in Nederland gemiddeld negen weken langer duurt dan op buitenlandse universiteiten. Bovendien zijn er in Nederland relatief weinig onderwijsvrije periodes en is er minder tijd voor onderzoek.
Door Nederlandse uni’s de ruimte te geven om een jaar anders in te richten, hoopt hij de werkdruk onder docenten, onderzoekers en studenten te verminderen. Ook wil hij onderzoekers en docenten zo meer ruimte geven voor onderzoek en voor ontwikkeling en innovatie van het onderwijs.
Kinderschoenen
Hoe de pilot er voor de andere RUG-faculteiten uit komt te zien, wordt nog onderzocht. Dat doet de universiteit samen met studenten en opleidingscommissies. ‘Het staat nog in de kinderschoenen’, zegt een woordvoerder. ‘We onderzoeken met elkaar wat het meest en snelst resultaat geeft, waar iedereen zich in kan vinden.’
Het experiment loopt in eerste instantie voor twee jaar, waarna het wordt geëvalueerd. De minister stelt hier tien miljoen euro voor beschikbaar.
In de afgelopen 5 jaar zijn bijna alle docenten bij EOR vertrokken. Nu er een nieuwe groep op zit worden alle vakken aangepakt en vinden we grote programma veranderingen plaats. Eerder studeerde de meeste EOR studenten fulltime, ben benieuwd hoe dit uitpakt wanneer het programma in een krappere periode wordt gegeven. Op welke onderdelen binnen dit programma wordt er ingeleverd?
Mooi, dat onze opvolgers alles aanpakken, want wat wij onderwezen, was ook best moeilijk, misschien te moeilijk, maar, met de juiste inzet van Chatcetera komt er vast een moderner programma uit, zonder moeilijke wiskunde en zeker zonder het gedachtegoed van Kolmogorov , dat leidt maar af van de weerbarstige praktijk.
Dus, bij nader inzien , is die pilot prima, en kan een master wel in drie jaar worden gehaald. Denk ik.
Tegenwoordig is alleen een studie voor werknemers niet genoeg om iemand aan te nemen. Naast de studie wordt er verwacht dat studenten ook een hobby, commissie, of een vorm van persoonlijke ontwikkeling doet bij een studie/sport/studentenvereniging om een sterke CV op te bouwen. Als studenten nu een werkdruk van minimaal 50 uur per week moeten verwachten, is hier geen tijd meer voor en worden zij minder aantrekkelijk voor een toekomstige baan. Het is onzin dat dit de werkdruk verlaagt, en het geeft studenten geen ademruimte om hun tijd zelf in te plannen, iets wat studeren aan een universiteit juist zo aantrekkelijk maakt.
Ik ben voormalig docent aan de opleiding econometrie en operations research, en ook ik vermag niet in te zien, dat studenten het in het nieuwe systeem makkelijker krijgen, tenzij er fors wordt gesneden in de inhoud.
Ik kan me heel goed voorstellen, dat docenten meer tijd willen hebben voor onderzoek, maar het geëigende middel is daarvoor het aanstellen van meer wetenschappers . Maar dat vindt de regering te duur. Zelfs Dijkgraaf wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, zo lijkt het, of, waarschijnlijker, hij heeft zich in het pak laten naaien door zijn collegae ministers.
Ik snap dit hele project ook niet goed. Bij de UvA hebben ze al “kortere” blokken (2 vakken van 6 ECTS in 8 weken, ipv 3 vakken van 5 ECTS in 10 weken, dus per week even veel “uur”) en zijn ze dus ook klaar met tentamens voor de kerstvakantie. Dus dat klinkt precies als wat ze nu willen gaan doen in deze pilot.
Alleen: die aanpak geeft echt helemaal geen lagere werkdruk. Het zorgt juist voor extra werkdruk! Een vak is korter maar moet dezelfde stof behandelen, dus wordt er direct in de eerste week begonnen met huiswerk. Meer contacturen is vaak ook geen optie, dus worden de extra uren in de week vooral gevuld met meer zelfstudie, en dus meer huiswerk. En dan heb je in één week alle tentamens, dus bijna geen tijd om rustig voor te bereiden! En dan ben je eindelijk klaar met tentamens, en dan kan je een paar dagen later direct weer door met het volgende blok, zonder enige rust of pauze.
Vergelijk dat met Groningen: er zijn vaak twee tentamenweken, waardoor de tentamens beter gespreid zijn. Het tweede deel van de tweede week is meestal gericht op hertentamens, dus als je “bij” bent heb je effectief een kleine week echt vrij – genoeg tijd om uit te rusten. De druk tijdens de collegeweken is ook een stuk lager.
Ik begrijp niet hoe dit de werkdruk voor studenten vermindert:
Je moet 60 ECTS per jaar halen. Het jaar is verdeeld over 4 blokken, dat is 15 ECTS per blok en een blok duurt 10 weken. 1 ECTS = 28 uur. 60 ECTS per jaar. Dat is komt neer op 1680 uur per jaar, 420 uur per blok en 42 uur per week. Dat is al veel, helemaal als je bedenkt dat blokken bestaan uit 7 weken colleges en 3 weken tentamens. De verdeling van die 42 uur per week is al niet evenredig verdeeld over die 10 weken.
42 uur is al meer dan een normale werkweek. Is het niet beter om de blokken juist een week langer te maken? Dan spreidt je de studielast beter. In de huidige vorm hebben studenten 2,5 maand zomervakantie (2 maand als ze herkansingen hebben). Dat is veel. Dat inruilen voor wat betere spreiding van de studielast (en nog steeds 1,5 maand vakantie) klinkt toch niet verkeerd?
Bovendien: Nederlands universitair onderwijs behoort tot de top van de wereld. Al onze universiteiten zijn goed. Dat het in het buitenland anders gaat is toch helemaal geen reden om het aan te passen? Eerder andersom.