De RUG wil meedoen aan een pilot voor een korter academisch jaar. Student-columnist Bauke van der Kooij heeft er gemengde gevoelens over. Een weekje herfstvakantie is veel fijner, denkt hij.
Het hoge woord is eruit: de universiteit gaat experimenteren met een korter academisch jaar. Want wat blijkt: uit een rapport van de Jonge Akademie komt naar voren dat het Nederlandse academische jaar bijna negen weken langer is dan in andere landen.
In dit experiment zou het academisch jaar lopen van oktober tot mei. Maar kunnen we, in plaats van de grote hoeveelheid stof in een kortere tijd drukken, niet af en toe een adempauze krijgen?
Nu worden alleen de hertentamenweken gebruikt als een soort vakantie. Alleen dan mag je, als je al je tentamens hebt gehaald, een weekje uitrusten. Vakantie alsof je een hond bent die alleen een koekje van het baasje krijgt als je netjes een poot geeft.
Alsof je een hond bent die alleen een koekje van het baasje krijgt als je netjes een poot geeft
De eerste tentamenperiode (in oktober) heeft zelfs geen hertentamens, waardoor je met een beetje pech van begin september bijna vier maanden non-stop aan het studeren bent tot de kerstvakantie.
En zelfs dan ben je niet vrij. Grote deadlines worden steevast de eerste week na de kerstvakantie gezet, waardoor je tussen de kerstkransjes en de oliebollen door nog moet strijden om je opdrachten af te krijgen, met in je achterhoofd al weer de tentamens van het tweede blok.
Moet je hertentamen doen, dan vervalt dus ook meteen je vrije week waardoor je het volgende blok op je tandvlees mag aantreden. Dan hoor je mensen zeggen: ja, maar bereid je maar voor op het ‘echte leven’ (alsof studeren trouwens niet ‘echt leven’ is). Maar het echte leven is helemaal niet beter.
Volgens de Europese organisatie Eurostudent studeren studenten gemiddeld 36 uur per week. Tegelijk werken Nederlanders (aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek) gemiddeld maar rond de 32 uur per week – het laagste van de hele Europese Unie. Daarnaast werkt de gemiddelde student er ook nog ongeveer 11 uur naast om alles te bekostigen.
Het academisch jaar verkorten is een nobel streven, maar waarom niet met af en toe een vakantieweek in plaatst van aan de uiteinden?
Tel dit op en je komt uit op 47 uur van studenten tegenover 32 van iemand die werkt. Nederlanders studeren dus negen weken langer dan in andere landen in Europa, terwijl we qua aantal uren van de werkenden juist onderaan eindigen in het Europese rijtje.
Het academisch jaar verkorten is een nobel streven, maar waarom niet met af en toe een vakantieweek in plaatst van aan de uiteinden? Een korter jaar met dezelfde hoeveelheid stof gaat sowieso leiden tot nog meer tandvleesstuderen een zomervakantie die zo lang is dat al je kennis al zo diep is weggezonken dat je minstens een maand weer op gang moet komen.
In dit geval kunnen we echt wat leren van de hogescholen: een weekje geen onderwijs in de herfst, en eentje in mei. Betrek in ieder geval studenten bij de plannen voor een verkort academisch jaar. Tenminste, als ze daar de tijd voor hebben.
BAUKE VAN DER KOOIJ
Beste Johannes Willem, Bauke schrijft vanuit het perspectief van studenten over een korter academisch jaar, niet als medewerker, laat staan onderzoeker. Dus het is wat flauw om daarom te zeggen dat hij beter op zijn plek is op een hogeschool. Een korter academisch jaar lijkt mij als onderzoeker ideaal, zoals ik zelf heb ervaren in de VS, maar ik denk dat Bauke terecht vreest voor de studeerbaarheid voor studenten. En het volgen van de schoolvakanties van het basis- en voortgezet onderwijs geeft waarschijnlijk meer rust en lijkt ook veel meer haalbaar dan het verkorten van het jaar.
“Tegelijk werken Nederlanders (aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek) gemiddeld maar rond de 32 uur per week – het laagste van de hele Europese Unie.”
Dat is natuurlijk omdat in Nederland veel vrouwen part-time werken. In andere landen van Europa is het veel minder gewoon om als vrouw te werken. Daarom wordt het Nederlands gemiddelde lekker omlaag getrokken.
“Volgens de Europese organisatie Eurostudent studeren studenten gemiddeld 36 uur per week.”
Dat lijkt me eerlijk gezegd tamelijk onwaarschijnlijk.
Waarom?
Omdat we bij onze opleiding jarenlang in cursusevaluaties aan studenten gevraagd hebben hoeveel uur ze aan het betreffende vak besteed hadden, en hun eigen inschatting altijd vér onder het officiële aantal uren zat dat ervoor stond. Vaak kwamen ze niet eens op de helft van het ‘voorgeschreven’ aantal studie-uren.
Misschien dat de gegevens van Eurostudent niet helemaal representatief zijn voor de gemiddelde student in Nederland (- of misschien zijn de gegevens van mijn eigen opleiding niet representatief, dat kan natuurlijk ook.
Op zich wel interessant, want ik merk dat veel studenten wel vakken hebben waar ze niet druk mee zijn, maar toch uiteindelijk wel lange weken maken. Ik zou de discrepantie niet kunnen verklaren, maar uit eigen ervaringen kan ik wel zeggen dat de 36 uur gemiddeld gezien wel redelijk klopt met hoeveel er daadwerkelijk gestudeerd wordt.
De bron trouwens: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-1015641.pdf (pagina 130/131)
Voor Bauke is de universiteit er blijkbaar alleen maar voor de studenten . Boeiend. Onderzoek, wat is dat? En, heb je tijd nodig om onderzoek te doen en om collegae te bezoeken ? Ach nee toch. Misschien zijn studenten als Bauke beter op hun plek op een hogeschool.
Hear, hear!