GMW schakelt bemiddelaar in

Er is te weinig steun voor de verhuisplannen binnen de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW), constateert het faculteitsbestuur. Een bemiddelaar wordt ingezet om de impasse te doorbreken.
Door Peter Keizer

Dat schrijft decaan Kees Aarts in een brief die hij eind vorige week naar de medewerkers en studenten in de faculteitsraad heeft gestuurd. Het faculteitsbestuur heeft Willem Koops, emeritus hoogleraar ontwikkelingspsychologie en oud-decaan van de Universiteit Utrecht, gevraagd om te bemiddelen tussen het faculteitsbestuur en de afdeling psychologie, waar veel weerstand is tegen de verhuisplannen.

Omdat de huur van tijdelijke onderwijsruimten aan de Bloemstraat in september afloopt, wil het faculteitsbestuur dat de kantoortjes in de Heymansvleugel wijken om plaats te maken voor nieuwe collegezalen. Studenten en medewerkers zijn echter tegen de plannen. Ze vrezen onder meer dat vakgroepen over verschillende verdiepingen worden verspreid, er meer avondcolleges moeten worden gegeven en er minder ruimte is voor individuele begeleiding van studenten. Ook menen ze dat hun kritiek niet voldoende serieus wordt genomen en dat het faculteitsbestuur niet naar alternatieve locaties heeft gekeken.

Uitstel

Volgens het faculteitsbestuur kunnen de verhuisplannen door het gebrek aan steun nu niet op tijd worden uitgevoerd. ‘Voor het uitvoeren van elk verhuisplan is medewerking nodig van de betrokkenen, en deze lijkt nu vooralsnog te ontbreken’, schrijft Aarts aan de faculteitsraad.

‘We hebben geprobeerd aan te tonen dat dit gebrek aan draagvlak voor een deel is gebaseerd op onjuiste veronderstellingen over de inhoud en uitwerking van het huisvestingsplan. Hiermee is het gebrekkige draagvlak echter nog niet gerepareerd’, constateert hij.

Het faculteitsbestuur heeft aan het universiteitsbestuur en het VGI, de gebouwendienst van de RUG, gevraagd te onderzoeken of de verhuizing van de onderwijsruimten kan worden ‘vertraagd’.

Drukmiddel

Universiteitsraadslid Casper Albers, een van de medewerkers die protest aantekenden tegen de verhuisplannen, vindt het goed dat de verhuizing wordt uitgesteld en een bemiddelaar wordt ingeschakeld. Maar met de brief van Aarts is hij minder blij. Volgens hem wekt het faculteitsbestuur in de brief onterecht de suggestie dat de faculteitsraad en universiteitsraad zouden hebben dwarsgelegen bij onderzoek naar alternatieve locaties.

‘Dat klopt niet’, zegt Albers. ‘Ze mogen al meer dan een jaar onderzoek doen. Ze doen het maar niet en wachten tot het allerlaatste moment. En dat gebruiken ze dan als drukmiddel naar de verschillende vakgroepen toe, onder het mom van: “Jullie moeten echt meewerken, want er is geen tijd meer voor een ander plan.”’

Volgens Albers steekt het bij veel medewerkers dat ‘valse argumenten en een verkeerde voorstelling van zaken’ worden gebruikt om personeelsleden onder druk te zetten. ‘Alternatieve suggesties worden steeds van tafel geveegd, en vervolgens komt het verwijt: jullie denken niet constructief mee. Ik denk dat die mediator een hele flink kluif heeft aan het bij elkaar brengen van het faculteitsbestuur en de medewerkers’, reageert hij.

Dinsdag wordt de kwestie besproken in de faculteitsraad.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties