Protest bij GMW

Een groep van zo’n veertig medewerkers van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) klopte onlangs boos aan bij de decaan. Ze zijn tegen de verhuisplannen van de faculteit.
Door Peter Keizer

Nu de faculteit geen extra pand krijgt op de nieuwe Healthy Ageing Campus en de huur van de tijdelijke onderwijsruimten aan de Bloemstraat afloopt, moeten verschillende kantoortjes in de Heymansvleugel wijken voor onderwijs. Maar de verhuisplannen vallen niet bij iedereen in goede aarde. Sommige personeelsleden vinden dat hun kritiek niet serieus wordt genomen en dat ze slecht worden geïnformeerd.

De medewerkers zijn bang dat vakgroepen over verschillende verdiepingen worden verspreid, dat er straks geen plaats meer is voor intensieve individuele begeleiding van studenten en dat het contact tussen opleidingen verwatert als groepen in verschillende gebouwen worden ondergebracht. Ook vrezen ze dat de stress onder medewerkers zal toenemen, als meer mensen werkruimte moeten delen. ‘Er is een groot gebrek aan communicatie. En er wordt niet geluisterd naar alternatieven’, zegt een van de medewerkers, die niet met naam genoemd wil worden.

Gesprek

Decaan Kees Aarts erkent dat medewerkers ongerust zijn, maar volgens hem is van slechte communicatie geen sprake. ‘We hebben er vanaf het begin alles aan gedaan om de betrokkenheid van medewerkers veilig te stellen, om in gesprek te blijven’, zegt hij. Volgens hem blijven medewerkers van psychologie erbij dat ze hun werkruimte in de Heymansvleugel willen houden. ‘Maar dat is niet ons uitgangspunt, dus daar botst het op een gegeven moment’, aldus Aarts.

Volgens de decaan heeft het faculteitsbestuur geprobeerd de klagers tegemoet te komen. Eerdere plannen over het delen van kamers zijn inmiddels van tafel, zegt hij. Groepen blijven volgens de decaan bij elkaar in het Heymansgebouw, hoewel sommige wel worden gesplitst over verschillende verdiepingen. ‘De enige steen des aanstoots is nu nog dat een van de groepen van psychologie moet verhuizen naar het Nieuwenhuisgebouw, twee panden verderop. Dat is wat mij betreft alleszins aanvaardbaar. Ze blijven gewoon op de campus, het is niet Zernike of zo.’

Echokamer

Aarts neemt de kritiek serieus, zegt hij. ‘Ik ben best bereid om de hand in eigen boezem te steken. Dingen hadden misschien beter of anders gemoeten. Maar tegelijkertijd constateer ik dat er een soort echokamer is ontstaan, waardoor niet meer duidelijk is wat een serieuze boodschap is of wat een weerklank is van een gerucht.’

Het bouwen of huren van extra onderwijsruimte is volgens Aarts nu geen optie. ‘Niet binnen nu en een half jaar. Dat heeft te maken met studentenaantallen en het aantal medewerkers. We krimpen niet, en er is op de Hortuslocatie behoorlijk wat ruimte, hoewel we niet zomaar een muurtje kunnen slopen omdat het veelal monumentale panden zijn. Op dit moment kunnen we het onderwijs goed kwijt. Ik weet niet hoe het er over vier jaar uitziet, dan moeten we er opnieuw naar kijken.’

De medewerkers van psychologie moeten nog deze maand hun verhuisdozen pakken. Zij blijven ontevreden over de plannen. ‘Iedereen weet toch dat groepen niet uit elkaar gehaald kunnen worden? Maar daar heeft het bestuur geen boodschap aan’, aldus de medewerkster. De veertig protesteerders wachten op een reactie van de decaan.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties