Gemeente koopt de Hortus en Biologisch Centrum van de RUG

De RUG verkoopt de Hortus in Haren en het oude Biologisch Centrum voor 3,6 miljoen euro aan de gemeente Groningen.

Als de gemeenteraad naar verwachting eind dit jaar positief stemt over de aankoop, wisselen het terrein en de panden op 1 januari 2023 van eigenaar.

De Hortus is al sinds de jaren tachtig niet meer in gebruik door de RUG, het voormalige Biologisch Centrum sinds 2010 niet. In 2011 was het bijna verkocht aan een bedrijf dat er studenten wilde huisvesten, maar die deal ketste af op de saneringskosten. Er zit asbest in het pand en het is slecht geïsoleerd.

Cultureel erfgoed

Vorig jaar april kwam de gemeente als mogelijke koper in beeld. Voor de RUG was daarbij van belang dat de Laarmantuin, onderdeel van de Hortus, en het Zoölogisch Lab op het terrein van het voormalig Biologisch Centrum, als cultureel erfgoed behouden blijven, zegt RUG-woordvoerder Gernant Dekens.

Ook de publieke functie moet behouden blijven. De gemeente ziet die waarde ook. ‘Dat is voor ons heel erg belangrijk’, zegt Deekens.

Broedplaats

In de tussentijd is er door antikraakbeheerder Carex een ‘broedplaats’ voor kunstenaars en beginnende ondernemers opgezet, De Biotoop. Het voormalig Biologisch Centrum telt nu 180 bewoners, 150 kunstenaars en honderd bedrijfjes.

Carex-directeur Lenze Hofstee, zelf woonachtig in het voormalig Zoölogisch Lab op het terrein, is blij met de verkoop, zegt hij. ‘Wat ik begrijp is dat de gemeente de betekenis van De Biotoop als culturele broedplaats ziet en daar graag mee verder wil.’

Het gaat ook goed met De Biotoop, zegt Hofstee. ‘Iedereen wordt er blij van. Als we dat langer kunnen voortzetten, is dat alleen maar goed voor Groningen.’

Niet versnipperd

Ook de stichting Vrienden van de Hortus is tevreden, zegt voorzitter Tjerk Zwanenburg. ‘Het feit dat het niet versnipperd wordt, dat er één eigenaar komt, dat is op zich heel positief.’ De gemeente wil de bestaande elementen op het terrein behouden, blijkt uit de brief van de gemeente naar bewoners en gebruikers.

Tot eind 2023 kunnen de huidige bewoners en gebruikers van het terrein volgens de plannen gerust zijn, maar wat er daarna gebeurt is onbekend. De gemeente wil dat dit jaar uitzoeken. Ze gaat daarvoor ook in gesprek met Het Groninger Landschap.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties