RUG wil voormalig terrein biologie verkopen aan gemeente

RUG wil voormalig terrein biologie verkopen

De RUG wil het terrein van het voormalig Biologisch Centrum in Haren, waar nu de Biotoop staat, en van de Hortus Botanicus aan de gemeente Groningen verkopen.
22 april om 17:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 april 2021
om 22:01 uur.
april 22 at 17:00 PM.
Last modified on april 22, 2021
at 22:01 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

22 april om 17:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 april 2021
om 22:01 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

april 22 at 17:00 PM.
Last modified on april 22, 2021
at 22:01 PM.

De RUG en de gemeente bespreken de komende maanden onder welke voorwaarden en uitgangspunten een verkoop door zou kunnen gaan. Als ze er samen uitkomen, dan willen ze uiterlijk eind 2021 een verkoopovereenkomst aan de gemeenteraad voorleggen.

Academisch erfgoed bewaren

De huidige Biotoop en de Hortus Botanicus waren jarenlang de kern van de biologieafdeling van de RUG. Omdat het terrein niet meer in gebruik is voor onderwijs en onderzoek, wil de universiteit het in principe verkopen.

Volgens collegevoorzitter van de RUG Jouke de Vries wil de RUG het academisch erfgoed dat er staat wel ‘in stand laten en behouden’. Volgens De Vries gaat het daarbij vooral om de Laarmantuin in de Hortus en het gebouw van het Zoölogisch Laboratorium in de naastgelegen Biotoop.

Maatschappelijke functie

Volgens de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf zijn de Hortus en de Biotoop van grote waarde voor de gemeente. ‘We vinden het een prachtig gebied en zowel de Hortus als de Biotoop vervult een belangrijke maatschappelijke functie.’

De Hortus Botanicus is uitgegroeid tot het bekendste botanische park van Noord-Nederland. Op het voormalige terrein van het biologiecentrum, dat nu wordt beheerd door Carex, is in de afgelopen jaren een broedplek voor creatieve bedrijven en creatief wonen ontstaan.

In 2019 liet de RUG weten het terrein in 2023 te willen afstoten. Daarmee werd het contract met Carex tot die tijd verlengd. In maart van dit jaar vroegen de PvdA en GroenLinks in de Groningse gemeenteraad wat de plannen zijn met het terrein, vooral met de twintig ‘groene’ hectare van de Hortus. De fracties vinden dat het gebied niet zomaar leeggehaald mag worden voor de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk.

Lange termijn

Wat betreft het college van burgemeester en wethouders blijft het terrein voorlopig zoals het is. ‘Op dit moment zijn we nog niet bezig met de lange termijn’, zegt Van der Schaaf met betrekking tot de verkoop aan de gemeente.

‘Op het moment dat we wel naar de toekomst kijken, doen we dat zeker samen met de huidige gebruikers, medewerkers, vrijwilligers, bewoners, huurders, omwonenden en andere Harenaren.’

Voor nu zal de gemeente zich eerst buigen over de verkoop. In dat proces wil ze om tafel met de belangrijkste belanghebbenden zoals Carex, Stichting Behoud Groene Hortus, Vereniging Vrienden van de Hortus ‘Henricus Munting’ en het Groninger Landschap.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties