RUG wil voormalig terrein biologie verkopen aan gemeente

RUG wil voormalig terrein biologie verkopen

De RUG wil het terrein van het voormalig Biologisch Centrum in Haren, waar nu de Biotoop staat, en van de Hortus Botanicus aan de gemeente Groningen verkopen.
22 april om 17:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 april 2021
om 22:01 uur.
april 22 at 17:00 PM.
Last modified on april 22, 2021
at 22:01 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

22 april om 17:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 april 2021
om 22:01 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

april 22 at 17:00 PM.
Last modified on april 22, 2021
at 22:01 PM.
Avatar photo

Rob Siebelink

Hoofdredacteur Volledig bio Editor-in-chief Full bio

De RUG en de gemeente bespreken de komende maanden onder welke voorwaarden en uitgangspunten een verkoop door zou kunnen gaan. Als ze er samen uitkomen, dan willen ze uiterlijk eind 2021 een verkoopovereenkomst aan de gemeenteraad voorleggen.

Academisch erfgoed bewaren

De huidige Biotoop en de Hortus Botanicus waren jarenlang de kern van de biologieafdeling van de RUG. Omdat het terrein niet meer in gebruik is voor onderwijs en onderzoek, wil de universiteit het in principe verkopen.

Volgens collegevoorzitter van de RUG Jouke de Vries wil de RUG het academisch erfgoed dat er staat wel ‘in stand laten en behouden’. Volgens De Vries gaat het daarbij vooral om de Laarmantuin in de Hortus en het gebouw van het Zoölogisch Laboratorium in de naastgelegen Biotoop.

Maatschappelijke functie

Volgens de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf zijn de Hortus en de Biotoop van grote waarde voor de gemeente. ‘We vinden het een prachtig gebied en zowel de Hortus als de Biotoop vervult een belangrijke maatschappelijke functie.’

De Hortus Botanicus is uitgegroeid tot het bekendste botanische park van Noord-Nederland. Op het voormalige terrein van het biologiecentrum, dat nu wordt beheerd door Carex, is in de afgelopen jaren een broedplek voor creatieve bedrijven en creatief wonen ontstaan.

In 2019 liet de RUG weten het terrein in 2023 te willen afstoten. Daarmee werd het contract met Carex tot die tijd verlengd. In maart van dit jaar vroegen de PvdA en GroenLinks in de Groningse gemeenteraad wat de plannen zijn met het terrein, vooral met de twintig ‘groene’ hectare van de Hortus. De fracties vinden dat het gebied niet zomaar leeggehaald mag worden voor de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk.

Lange termijn

Wat betreft het college van burgemeester en wethouders blijft het terrein voorlopig zoals het is. ‘Op dit moment zijn we nog niet bezig met de lange termijn’, zegt Van der Schaaf met betrekking tot de verkoop aan de gemeente.

‘Op het moment dat we wel naar de toekomst kijken, doen we dat zeker samen met de huidige gebruikers, medewerkers, vrijwilligers, bewoners, huurders, omwonenden en andere Harenaren.’

Voor nu zal de gemeente zich eerst buigen over de verkoop. In dat proces wil ze om tafel met de belangrijkste belanghebbenden zoals Carex, Stichting Behoud Groene Hortus, Vereniging Vrienden van de Hortus ‘Henricus Munting’ en het Groninger Landschap.

1 REACTIE

  1. Wat een ongelooflijk teleurstellend en zorgwekkend nieuws. De Hortus, de héle Hortus, is een stuk academisch en ecologisch erfgoed waar de RUG zuinig op zou moeten zijn, of het op dit moment nu wel of niet gebruikt wordt voor onderzoek en onderwijs. Bovendien is de Hortus een plek waarmee de RUG haar verbondenheid met de plaatselijke gemeenschap zou kunnen bevestigen en versterken. En dan hebben we het nog niet eens over de intrinsieke ecologische waarde van dit kleine, maar onvoorstelbaar rijke gebied. Als deze grond verkocht wordt aan de gemeente, is het een kwestie van tijd voordat stukken van de Hortus worden afgehakt en te gelde gemaakt. Projectontwikkelaars staan ongetwijfeld al met hongerige ogen te kijken. Alle mooie verhaaltjes over “prachtig gebied” en “belangrijke maatschappelijke functie” zullen (zoals altijd) waardeloos blijken op het moment dat de gemeente weer eens op zoek moet naar nieuwe financiële middelen. Juist het feit dat de gemeente zegt “nog niet bezig te zijn met de lange termijn” is een teken aan de wand – kennelijk heeft het voortbestaan van de Hortus geen prioriteit en is de gemeente op dit moment vooral geïnteresseerd in het verwerven ervan; wat er later mee gebeurt, zien we dan wel weer. Ik zou hopen dat de RUG keiharde langetermijneisen stelt bij de verkoop, maar ik vrees het ergste. Ik schaam me als RUG-medewerker voor deze kortzichtige keuze, en ga nog maar even snel naar de Hortus nu hij er nog is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in