RUG-terrein Hortus Haren gegijzeld door buurman

De eigenaar van villa ’t Huis de Wolf in Haren heeft beslag laten leggen op de grond van de Hortus Haren en de Biotoop. De eigenaar eist een strook grond die hem door de universiteit is beloofd bij aankoop van de villa.
Door René Hoogschagen

Vastgoedondernemer Bart Hoogakker, eigenaar van het aan de Hortus grenzende perceel, eist een strook grond die hem door de RUG zou zijn toegezegd. Volgens eerdere uitspraken van de Groningse rechtbank en het Gerechtshof Leeuwarden, hoeft de RUG de strook grond niet per se aan Hoogakker te verkopen.

Het hof stelde wel dat de RUG het geschil met Hoogakker netjes moet oplossen. Hoogakker en de RUG liggen nu in de clinch over de invulling van ‘netjes oplossen’. Hoogakker meent voldoende water bij de wijn te hebben gedaan en ziet daarom geen andere oplossing dan beslag te laten leggen op de grond, zodat het gerechtshof een precieze invulling van ‘netjes oplossen’ kan geven.

Privacy

Hoogakker wil de strook grond, die 130 meter lang en enkele meters breed is, niet opgeven vanwege zijn privacy. Tijdens de verkoop van de villa door de RUG aan Hoogakker is volgens Hoogakker in de koopakte opgenomen dat de strook aan hem verkocht zou worden zodra de Hortus, die de grond pacht, het stuk niet meer nodig had.

Toen de Hortus failliet ging, bleek de opgenomen clausule niet waterdicht te zijn. De pachter was wel failliet, zei de RUG, maar de grond was onderdeel van de Laarmantuin. Omdat er onder andere bijzondere bomen op staan, weigerde de universiteit de grond af te staan.

Rechter

Toen zowel de rechtbank als het gerechtshof stelden dat de RUG het stuk grond niet hoefde te verkopen, maar de kemphanen de situatie wel ‘netjes’ moesten oplossen, bood Hoogakker aan om de strook te versmallen. ‘Het gaat mij niet om de grond, ik heb grond genoeg’, zegt hij. ‘Het gaat mij om de privacy.’

De RUG kwam  met een tegenbod, dat Hoogakker afsloeg, omdat de erfgrens daarmee ‘één flinke stap van de vijver’ verwijderd zou zijn. ‘Dat wil ik niet en dat weten ze.’

Beslaglegging

Daarna meldde de RUG dat ze niet verder wilde onderhandelen en het haar nu vrij stond de grond aan een ander te verkopen. Waarna Hoogakker weer beslag liet leggen op de grond. De beslaglegging geldt in principe voor het grondgebied van zowel de Hortus als de Biotoop.

‘Dat kan niet anders’, legt Hoogakker uit, ‘want het is kadastraal één perceel.’ Maar, zegt zijn advocaat Bertil Westers, als de RUG een ander deel wil verkopen, kan dat met wat papierwerk wel. Volgens RUG-woordvoerder Gernant Deekens zijn er nog geen kopers voor de grond.

Hoewel de rechtbank zijn eis na de beslaglegging nogmaals afwees, bleef de beslaglegging zelf overeind. Daardoor is het in januari 2020 aan het gerechtshof om te bepalen wat een ‘nette afhandeling’ precies inhoudt.

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties