Eerste ud’s doen aanvraag voor ius promovendi

Een maand na de uitbreiding van het promotierecht op de RUG zijn bij verschillende faculteiten al aanvragen binnengekomen.

Decaan Kees Aarts van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) kreeg drie aanvragen. ‘Die zijn alle drie nog in behandeling’, zegt hij. 

De rechtenfaculteit kreeg er een of twee. ‘Het loopt nog geen storm, aangezien het aantal ud’s en uhd’s dat al twee promovendi aan de eindstreep heeft geholpen, niet groot is’, zegt decaan Wilbert Kolkman.

Trackrecord

Sinds 29 februari kunnen universitair docenten, net als universitair hoofddocenten, het promotierecht – ofwel ius promovendi – krijgen. Voor hen gelden dezelfde regels die al langer golden voor uhd’s. Zo moet de kandidaat een bewezen trackrecord hebben op onderzoeksgebied. Ook moet hij of zij een goede begeleider zijn. 

Dat betekent dat de kandidaat tweemaal een promovendus moet hebben begeleid als copromotor of in een vergelijkbare rol. Minstens één traject moet de afgelopen vijf jaar zijn afgerond. Ook moet de kandidaat regelmatig promovendi begeleiden en een begeleiderstraining hebben gedaan. 

Toetsen

De decaan laat ten slotte een aantal personen in de faculteit toetsen of de kandidaat aan de criteria voldoet, alvorens de aanvraag definitief te laten beoordelen door het college van promoties. 

Bij medische wetenschappen heeft zich ‘een aantal’ docenten gemeld, laat woordvoerder Lex Kloosterman weten. ‘Maar we hebben dat even on hold moeten zetten omdat we de procedure nog goed moeten inregelen.’ Hij verwacht dat er uiteindelijk zo’n negentig mensen in aanmerking komen.

Nog stil

Bij andere faculteiten is het vooralsnog stil. Bij de Faculty of Science and Engineering (FSE) en letteren meldde zich nog niemand. Dat geldt ook voor de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB)

Niet zo vreemd, zegt decaan Peter Verhoef van FEB. ‘We hebben de afgelopen vier of vijf jaar wel het promotierecht voor uhd’s sterk bevorderd’, zegt hij. ‘Dat zie ik wel heel erg terug. De afgelopen maand waren er vier of vijf aanvragen.’

Maar je moet nog altijd twee promoties hebben begeleid, zegt Verhoef. ‘De meeste mensen die bij ons starten als ud zijn zelf net gepromoveerd. Die focussen dan eerst op publicaties en gaan pas in een latere fase van hun carrière promoties begeleiden. Dus effectief verandert er bij ons niet zo veel.’

Lees ook:

Engels

6 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties