Universitair docent krijgt promotierecht (en mag dan ook een toga dragen)

Universitair docenten (ud’s) kunnen vanaf deze week het ius promovendi krijgen aan de RUG, het recht om een wetenschapper te promoveren.

Daarmee kunnen ze optreden als promotor voor PhD-studenten die ze begeleiden. Maar ze mogen alleen een toga dragen als ze ook daadwerkelijk promotor zijn.

Dat heeft het college van promoties van de RUG besloten. Tot nog toe was het promotierecht voorbehouden aan hoogleraren. Universitair hoofddocenten kunnen sinds 2017 het recht aanvragen via hun decaan.

Protesten

Dat leidde al langere tijd tot protesten. Universitair docenten hebben vaak promovendi onder hun hoede en steken veel tijd en kennis in de begeleiding. Maar als het moment van de promotie aanbreekt, staan ze buiten spel.

Daarin komt nu verandering. Een ud kan het ius promovendi krijgen onder dezelfde voorwaarden als een universitair hoofddocent. Ze moeten onder andere gepromoveerd zijn en hebben laten zien dat ze een goede onderzoeker en goede begeleider zijn. 

De decaan laat vervolgens een aantal personen in de faculteit beoordelen of de kandidaat het ius promovendi krijgt. De ud mag dan ook een toga dragen tijdens de promotie.

Altijd betrokken

‘Universitair docenten zijn altijd al betrokken geweest bij de begeleiding, maar konden in het verleden niet optreden als eerste promotor’, zegt rector magnificus Jacquelien Scherpen. ‘Deze nieuwe mogelijkheid geeft erkenning en waardering aan de verantwoordelijkheden die ook universitair docenten bij promotietrajecten dragen.’

De Personeelsfractie in de universiteitsraad van de RUG – die zich al lange tijd sterk maakt voor deze zaak – is blij met de uitbreiding. ‘Er zijn mooie stappen gezet’, zegt raadslid Jessica de Bloom. 

Toma

Toch kan de vlag nog niet uit, zegt ze. De raadsleden willen namelijk ook dat ud’s die in de promotiecommissie zitting hebben, een toga mogen dragen. Daarvoor voeren ze al een tijdje actie, onder andere door het dragen van een protesttoga, het tenue voor ondergewaardeerde mid-level academici (toma).

Maar het college van promoties, dat is samengesteld uit de facultaire decanen en de rector magnificus, wil niet zo ver gaan.

Hekkensluiter

‘Daarmee dreigen we de hekkensluiter van Nederland te worden’, zegt De Bloom. ‘Leiden, Utrecht en de Universiteit van Amsterdam zijn al overgestapt op de inclusieve toga. Daar gaat een grote signaalwerking vanuit.’ 

Rector Scherpen is daarvan niet onder de indruk. De toga als blijk van waardering is ook een kwestie van perceptie, vindt ze. ‘Op het moment dat je iedereen een toga toestaat, heb je nog allerlei uitzonderingen voor mensen van buiten.’

Lees ook:

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties