Dierenorganisaties doen aangifte tegen leden Vindicat (die nu doodsbedreigingen krijgen) (UPDATE)

Meerdere dierenorganisaties doen aangifte tegen de studenten van Vindicat bij wie zaterdag in hun huis verwaarloosde ganzen werden gevonden. De studenten ontvangen ondertussen doodsbedreigingen.

De verenigingsleden zijn uit voorzorg uit hun huis in de Groningse binnenstad gehaald en elders ondergebracht, zegt rector Adriaan Zoetmulder van Vindicat.

Hij is enorm geschrokken en heeft contact opgenomen met de politie. De bedreigingen komen zowel per telefoon als per mail en zijn volgens Zoetmulder ‘heel eng’. 

Ondertussen doen Stichting Ganzenbescherming Nederland en de Groningse Dierenambulance aangifte tegen de leden vanwege verwaarlozing van de twee ganzen.

Slechte grap

De Dierenambulance klopte zaterdag bij het studentenhuis aan na berichtgeving van Sikkom. De stadsblog had foto’s gekregen van een gans die door een studentenkamer liep. Niet alleen de gans viel daarbij op, maar ook de grote tekeningen van een davidster en een (gespiegeld) hakenkruis.

Na het bezoek van de dierenambulance bleken de Vindicaters ‘voor de grap’ tijdelijk twee ganzen in huis gehaald te hebben. Om de kamer van eerstejaars onder te laten poepen, zo zeiden ze. 

Volgens de medewerkers van de Dierenambulance waren de ganzen in shock. Ze vonden de dieren verstopt in een hoekje, doodsbang. Van een van de vogels waren de veren kapot. 

Geschorst

Zoetmulder reageerde onthutst op de berichten en zei zaterdag ‘alle banden’ met het huis te verbreken en de leden te schorsen. 

Later op de dag publiceerde het bestuur een statement op de eigen website. Daaruit blijkt dat het huis voor een jaar is geschorst. Dat betekent dat de leden in huisverband niet mee mogen doen met verenigingsactiviteiten. 

Na een jaar kijkt de vereniging opnieuw naar de situatie ‘mede op basis van de stappen die de huisgenoten dan hebben gezet’. Ze hebben de jongens volgens het statement op het hart gedrukt om zich het komende jaar in positieve zin in te zetten voor dierenwelzijn, verdraagzaamheid en anti-discriminatie.

Ook stelt het bericht op de site dat de leden via de interne rechtspraak van de vereniging vervolgd zullen worden. Daarbij eist het bestuur individuele schorsing tegen alle betrokken jongens. De uitspraak volgt nog. 

Impulsieve studentenactie

De betrokken Vindicaters zeggen in een verklaring dat het ging het om een ‘ondoordachte, hele foute impulsieve studentenactie’ waar ze inmiddels veel spijt van hebben. Ze vinden het achteraf niet uit te leggen dat ze niet van tevoren hebben bedacht hoe stressvol de grap zou zijn voor de dieren. ‘We hebben dit volledig verkeerd ingeschat.’

Wat betreft de tekeningen op de muren zeggen de bewoners van het huis van niets te weten. ‘De tekens op de muur zijn bij het verplaatsen van de wandkasten, toen de kamer werd leeggehaald, pas zichtbaar geworden’, schrijven zij. 

‘We weten niet hoe ze er gekomen zijn en hoe lang ze er al zaten.’ Alle bewoners distantiëren zich ervan en laten weten dat er ‘in ons huis geen ruimte is voor dit soort weerzinwekkende tekens en dat dit dus ook los stond van wat we met de huisgenoten wilden uithalen.’

De kamer is meteen opnieuw geschilderd, aldus het statement.

Lees ook:

Engels

9 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

9 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties