Vindicat mag accreditatie van RUG en Hanze houden ondanks feestchaos

Vindicat mag de vers verworven accreditatie bij de RUG houden. Volgens de universiteit en de Hanzehogeschool heeft Vindicat na het uit de hand gelopen feest ‘Buitenspelen’ gehandeld zoals het hoort.

Dat betekent dat de vereniging dit jaar nog steeds aanwezig mag zijn bij officiële gelegenheden van de RUG en de Hanzehogeschool. ‘We zijn blij dat de instellingen vinden dat we hebben gehandeld zoals het hoort’, zegt Sanne Veken, rector van Vindicat. 

Wel moet Vindicat een plan van aanpak maken om de verbeterpunten die in het accreditatierapport staan, versneld uit te voeren, zegt RUG-woordvoerder Anja Hulshof. Dat betekent dat ze sneller moeten zijn met het aanpakken van de drank- en feestcultuur. Wat er gaat gebeuren met de bestuursbeurzen die Vindicat ontvangt, is nog onduidelijk. Het proces van de toekenningen van de bestuursbeurzen loopt nog voor alle studentenverenigingen.

Serieus

‘Wij nemen ons verbeterproces heel serieus’, zegt Veken, ‘maar het feit dat besturen zo snel op elkaar wisselen maakt het wel moeilijker. We zijn blij dat de instellingen onze moeite erkent en we echt een vertrouwensband op kunnen bouwen.’ 

Ondanks het vertrouwen, zal de vereniging volgens Hulshof wel externe begeleiding krijgen om de cultuurverandering tot stand te brengen. 

Vindicat sprak maandagmorgen opnieuw met de RUG en de Hanzehogeschool naar aanleiding van de busbestorming op Kardinge van twee weken geleden. Na het jaarlijkse feest ‘Buitenspelen’ ontstond op de feestlocatie een grimmige sfeer toen honderden studenten tegelijk met de bus terug wilden naar de stad.

Ongeduldig

Dronken en ongeduldige Vindicaters stapten toen rokend en bierdrinkend de bussen in. Ze droegen geen mondkapjes en pakten noodhamers van de wand. Daarbij voelden zowel buschauffeurs als reguliere passagiers zich geïntimideerd, liet busmaatschappij Qbuzz weten. Uiteindelijk werd de situatie met behulp van de politie tot rust gemaand.

De dag na het incident bood Vindicat haar excuses aan bij busmaatschappij Qbuzz. Ook ging de vereniging in gesprek met de gemeente, de onderwijsinstellingen en de politie. Na dat gesprek schrapte burgemeester Koen Schuiling een groot zeilevenement met bijbehorend feest dat afgelopen vrijdag plaats zou vinden bij Kaap Hoorn.

In navolging op het gemeentebesluit, zette Vindicat ‘tot nader order’ een streep door alle evenementen. Ook stelde de vereniging op zoek te gaan naar de leden die betrokken waren bij de busbestorming en waar nodig maatregelen te nemen. 

Alles gedaan

Volgens Veken is het erg lastig om de verantwoordelijke leden te vinden. ‘Dat zou eigenlijk alleen kunnen met de beelden van de bewakingscamera’s in de bussen’, zegt ze. ‘En daar hebben wij geen toegang toe.’ Volgens Veken zou de vereniging die beelden pas te zien krijgen, als Qbuzz aangifte zou doen. ‘En daar is geen sprake van.’ 

‘Binnen de mogelijkheden die we hebben, hebben we nu alles gedaan. Ik denk dat de hele vereniging de consequenties van het incident voelt,’ aldus Veken.

Lees ook

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties