Zeecontainers, kranen en rupswagentjes: zo verhuis je een gebouw (+ video)

TEKST ROB VAN DER WAL / VIDEO RIANNE AALBERS

Nijenborgh 4 verhuist de komende maanden naar de nieuwe Feringa Building. Een megaoperatie.

Nijenborgh 4 was een van de eerste RUG-gebouwen die in de jaren zestig op Zernike verrezen. Het was sinds 1969 de thuisbasis van natuur- en scheikunde en is ruim een halve eeuw later zwaar verouderd.

Wie nu door het gebouw loopt, struikelt bijna over de pallets vol met dozen en kratten. Onderzoekers zijn maar mondjesmaat in het gebouw te vinden; de gangen zijn het domein van de verhuizers. Ze begeleiden de grootste verhuizing van de RUG sinds jaren, naar de nieuwe Feringa Building.

Met hun pompwagens verslepen ze één voor één de tientallen pallets volgepakt met dozen. Die gaan naar de verhuiswagens aan een van de laaddoks aan de zijkant van het gebouw.

Tien keer per dag

Zodra de vrachtwagens vol zijn, worden ze weggereden, om een paar honderd meter verderop weer te lossen voor de hoofdingang van de Feringa Building. Ze maken deze ritjes al snel tien keer per dag.

De verhuizers zien veel spullen die ze niet elke dag tegenkomen, bijvoorbeeld de hydraulische tafels van twee bij drie meter. Die worden door een verhuizer met hulp van drie collega’s, een rupsbandkarretje en een kraan met uiterste precisie een zeecontainer op een vrachtwagen in gemanoeuvreerd.

Het is een groot metalen gevaarte, maar niet het zwaarste object dat wordt verhuisd, weet hij. ‘Ergens in de komende maanden verhuizen we nog apparatuur van zeker tweeduizend kilo.’ 

Het werk gaat door

Op een paar meter afstand van het laaddok gaat het laboratoriumwerk gewoon door. ‘Wij verhuizen pas in april’, zegt een technicus die net de resultaten van zijn meetinstrument bekijkt.

Voor een onderzoeker die wel verhuist, staat de dag vooral in het teken van heen en weer lopen tussen het oude en het nieuwe gebouw, om er zeker van te zijn dat het overhevelen van dure apparatuur volgens plan verloopt.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties