‘We willen niet bezetten, maar gewoon vreedzaam demonstreren’

Meer dan tweehonderd studenten en medewerkers van de RUG protesteerden woensdag, op Internationale Vrouwendag, tegen seksueel overschrijdend gedrag voor het Academiegebouw.

Tegelijk was het een steunbetuiging voor expert sociale veiligheid Susanne Täuber, die ter plekke hoorde dat de universiteit haar heeft ontslagen.

Een van de sprekers was Alice, een Chinese PhD-kandidaat die verkracht was door een gastdocent, over wie UKrant begin januari een verhaal publiceerde. Haar speech werd gevolgd door persoonlijke verhalen van anderen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, zowel binnen als buiten de universiteit.

Academiegebouw op slot

‘Hoewel de universiteit Internationale Vrouwendag viert, schiet zij nog altijd tekort als het gaat om een veilige omgeving’, zei Charvi, een van de organisatoren die ook lid is van het Groningen Feminist Network.

Charvi zei er teleurgesteld over te zijn dat de universiteit tijdens de demonstratie de voordeur van het Academiegebouw op slot had gedraaid. ‘We mochten geen gebruik maken van stopcontacten. We willen gewoon vreedzaam demonstreren, niet de universiteit bezetten of mensen beletten naar hun werk te gaan.’

‘Break the silence’

Student international relations Kick van der Lei en zijn vrienden sloegen een hoorcollege economie over om de demonstratie bij te wonen. Op Kicks bord staat ‘#LIFT THE RUG’. Kick wilde zijn steun betuigen aan de mensen die spreken.

Psychologiestudent Mariama Gibba snapt niet dat er in 2023 ‘nog steeds seksueel grensoverschrijdend gedrag bestaat in de wereld’. Voor haar stond het buiten kijf dat ze naar de demonstratie zou gaan. Ze houdt een paarse tulp vast (de organisatie had opgeroepen om de kleur paars te dragen) die ze van iemand kreeg.

Mariia Abdurashitova, student international relations uit Rusland en namens Studenten Organisatie Groningen (SOG) lid van de universiteitsraad, vertelt hoe een medestudent haar tijdens een college betastte en waarom ze vindt dat de universiteit haar niet voldoende steunde.

Bara Libal, Milena Kubicz en Merle Pannenborg en Sara Molinari zijn naar de staking gekomen om flyers uit te delen voor hun evenement over vrouwenrechten in Gambia, in samenwerking met Amnesty International. Maar ook omdat ze vinden dat de universiteit vrouwen beter moet behandelen. ‘De universiteit verstopt zich achter Aletta Jacobs en doet in werkelijkheid niets om seksueel geweld aan te pakken’, zegt Bara.

Giulia Astori (arts, culture and media) draagt opvallende paarse eyeliner. Ze hoopt dat de RUG haar verantwoordelijkheid neemt als het gaat om seksueel overschrijdend gedrag in plaats van het te bagatelliseren. ‘Ik hoop dat ze echt luisteren naar wat we te zeggen hebben.’

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties