Muurschildering Aletta Jacobs opnieuw doelwit van protest, dit keer voor sociale veiligheid

Zo’n vijftig studenten en medewerkers van de RUG beplakten woensdagmiddag de muurschildering van Aletta Jacobs met portretten van Susanne Täuber en de tekst #AmINext? 

Ben ik de volgende? Dat is de grote vraag die de demonstranten zichzelf stelden. Want, zo schreeuwde een van hen door een megafoon, als een wetenschapper die onderzoek doet naar sociale veiligheid ontslagen wordt omdat ze schrijft over het ontbreken ervan aan de universiteit, wie is dan de volgende? 

Is er nog wel academische vrijheid? Is de sociale vrijheid voldoende geborgd? Kunnen mensen op de universiteit zich nog wel uitspreken tegen seksisme, intimidatie of pestgedrag? De tientallen aanwezigen vrezen dat als Susanne Täuber – die haar voorgenomen ontslag aanvecht bij de rechter- daadwerkelijk moet vertrekken, dat niet meer het geval zal zijn. 

Zorgen

Daarom beplakten zij woensdag de muurschildering, die inmiddels lijkt te verworden tot de zeepkist van de universiteit. De demonstranten wilden niet alleen hun solidariteit tonen met Täuber, maar ook hun zorgen uiten over de sociale en academische vrijheid aan de universiteit. 

Zo riepen zij tijdens hun demonstratie op om Täuber haar baan terug te geven en in vrijheid te laten uitvoeren. Ook strijden ze voor een ‘veilige en onafhankelijke procedure’ voor mensen die slachtoffer zijn van intimidatie en pesterij, en voor sterker beleid om de academische vrijheid te beschermen. 

De rechter doet komende vrijdag uitspraak in de zaak van Täuber versus de RUG.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties