Vindicater voor de rechter

Een 24-jarig lid van studentenvereniging Vindicat wordt vervolgd voor zware mishandeling. Hij zou tijdens de ontgroening in 2016 op het hoofd van een aspirant-lid zijn gaan staan.
Door Peter Keizer

De zaak wordt voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank gebracht, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het OM besloot in oktober vorig jaar een onderzoek naar de mishandeling te starten, nadat het slachtoffer en het bestuur van de studentenvereniging aangifte hadden gedaan.

Het aspirant-lid raakte ernstig gewond tijdens de ontgroening, nadat een ouderejaars op zijn hoofd was gaan staan. Het slachtoffer liep daarbij een hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

Onderzoek

Het OM heeft verschillende studenten gehoord die betrokken waren bij het incident. Ook zijn deskundigen ingeschakeld om een goed beeld van de medische situatie van het slachtoffer te krijgen, aldus een woordvoerder. ‘Een procedure die veel tijd kost, maar nodig was om uiteindelijk de verdachte aan te houden en met de medische gegevens te confronteren’, meldt het OM.

De 24-jarige verdachte werd in maart gehoord. Wanneer hij voor de rechter moet verschijnen is nog niet bekend. Het onderzoek is volgens het OM nog niet helemaal afgerond, er worden nog twee getuigen gehoord.

De mishandeling was, samen met de gelekte bangalijst en ontgroeningsfoto’s van Vindicat die de UK in september publiceerde, voor de universiteit aanleiding om de ontgroeningen aan banden te leggen. De accreditatiecommissie die de introducties van de studentenvereniging toetst, komt in juni met een eerste rapport over Vindicat.

Welkom

Het bestuur van studentenvereniging Vindicat vindt het ‘een goede zaak’ dat het onderzoek van het OM naar het incident bijna is afgerond. De rechter zal uiteindelijk oordelen of het 24-jarige lid schuldig is of niet, schrijft de vereniging in een verklaring. ‘Voor ons is hij pas schuldig als de rechter dat heeft bepaald.’

De verdachte student is vooralsnog gewoon welkom op de vereniging, totdat hij schuldig is verklaard.

‘We staan in goed contact met het slachtoffer. Het gaat goed met hem. Hij heeft geen blijvend letsel als gevolg van het incident en is actief lid van Vindicat’, aldus het bestuur.

De vereniging laat weten dat het slachtoffer geen hersenoedeem had opgelopen, maar dat sprake was van hoofdletsel.

Update 15 mei: reactie Vindicat toegevoegd

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties