Vindicat ‘begrijpt’ opschorten beurs

Het bestuur van studentenvereniging Vindicat begrijpt dat de RUG haar bestuursbeurs voor een jaar opschort, laat oud-rector Stijn Derksen weten.
Door Peter Keizer

‘We begrijpen het’, begint Derksen. ‘Vanochtend hoorden we van een ooggetuige op Radio 1 een andere weergave van de avond bij de Sushi Mall, dat het echt over de schreef ging. We horen tegenstrijdige geluiden van wat er is gebeurd. Voor ons reden om het uit te zoeken’, zegt hij.

Derksen benadrukt dat de beurzen van in totaal 33.316 euro zijn opgeschort, niet afgenomen. ‘Na een jaar zullen ze beoordelen of de bestuursbeurs wel aan het huidige bestuur wordt uitgekeerd’, vertelt hij. De huidige bestuursleden, die afgelopen maandag zijn geïnstalleerd, kunnen met terugwerkende kracht alsnog hun beurs krijgen, als zich tot aan het einde van dit studiejaar geen incidenten meer voordoen.

‘Kwalijk signaal’

Voor de vereniging is het een groot probleem dat de beurzen zijn opgeschort, zegt Derksen. ‘Afgezien van het financiële aspect is het een zeer kwalijk signaal, iets wat we niet willen uitstralen als vereniging. We hechten grote waarden aan onze banden met de universiteit.’

Vindicat doet zelf nog onderzoek naar wat er precies is gebeurd bij Sushi Mall, maar ook bij rugbyclub G.S.R.C. Daar zouden corpsleden de kleedkamers smerig hebben achtergelaten en poep op de muren en voetpaden hebben gesmeerd.

‘We wachten ook het onderzoek van de politie af. Als leden over de schreef zijn gegaan, dan zullen we keihard optreden’, aldus Derksen.

Volgens de oud-rector wordt met leden naar aanleiding van eerdere incidenten – zoals de mishandeling tijdens de ontgroening vorig jaar, de bangalijst van huize Tabu, en meer recent de slettenlijst van Aegir – met leden gesproken over seksisme en veiligheid. ‘We hebben de ogen weten te openen door in gesprek te gaan. Dat heeft duidelijk verschil gemaakt. Naar aanleiding van de incidenten van vorige week zullen we ook in gesprek gaan over het gedrag richting de stad’, vertelt Derksen.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties