Vici-subsidies (1,5 miljoen euro) voor vier RUG-onderzoekers

RUG-onderzoekers Lisa Herzog, Marleen Kamperman, Min Cao en Floris Foijer hebben dit jaar ieder een prestigieuze Vici-subsidie in de wacht gesleept.

Zij krijgen de beurs van maximaal 1,5 miljoen euro om in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uit te bouwen.

In totaal deelde de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) dit jaar 34 Vici’s uit. 

Democratie van werk

Hoogleraar politieke filosofie Lisa Herzog krijgt haar subsidie om te onderzoeken hoe democratieën werk moeten begrijpen en organiseren. Zij kijkt daarbij naar niet-standaard vormen van werk, zoals digitaal werk en migrantenwerk, en onderzoekt de ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor de democratie. Ook onderzoekt ze de relatie tussen betaald en onbetaald werk om een democratische filosofie van werk te ontwikkelen.

Oersterke biopolymeer

Hoogleraar Marleen Kamperman wil met de subsidie haar onderzoek naar biopolymeren uitbreiden. Het materiaal komt onder meer voor in de draden van fluweelwormen, die bijzonder plakkerig en stijf zijn, maar ook in spinzijde, die ontzettend sterk is. Onderzoekers gaan het natuurlijke proces waardoor het materiaal ontstaat namaken om een methode te ontwikkelen waarmee (bio)polymeer materialen op gecontroleerde en milieuvriendelijke manier gemaakt kunnen worden.

Autonome robots

Hoogleraar robotica Ming Cao krijgt de Vici voor zijn onderzoek naar de besluitvorming van autonome robots. Hij wil een manier ontwikkelen om de besluitvorming van autonome robots te sturen. Zijn project zal de besturing van autonome robots verbeteren en de toepassing van robotteams verruimen, wat op de lange termijn bij kan dragen aan slimme fabrieken en de digitale samenleving.

Fouten door kankercellen

Celbioloog Floris Foijer gaat onderzoek doen naar kankercellen die fouten maken in het verdelen van hun chromosomen. Als gezonde cellen zo’n fout maken, wordt het immuunsysteem geactiveerd en de cellen opgeruimd. Kankercellen kunnen dit omzeilen.

Foijer wil erachter komen hoe ze dat precies doen om een manier te vinden die ervoor zorgt dat het immuunsysteem ook de slordige kankercellen opruimt. Mocht dit lukken dan biedt dat hoop voor veel patiënten, omdat 80 procent van de kankersoorten dit soort ‘slordige kankercellen’ bevat.

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties