Nog drie Vici’s voor RUG-wetenschappers

Drie wetenschappers van de RUG binnen exacte en sociale geesteswetenschappen hebben een Vici-subsidie van onderzoeksfinancier NWO binnengehaald. Zij krijgen elk 1,5 miljoen euro om de komende vijf jaar een eigen onderzoekslijn op te starten. 

Filosoof en statisticus Jan-Willem Romeijn krijgt de subsidie om het gebruik van big data in psychologie en psychiatrie vanuit wetenschapsfilosofie te bestuderen. Op die manier hoopt hij methoden die nu al in laboratoria en klinieken worden gebruikt betrouwbaarder te maken. 

Natuurkundige Steven Hoekstra wil proberen het standaardmodel uit de natuurkunde nóg beter te begrijpen. Immers, dat kan nog altijd niet verklaren hoe alle materie is voortgekomen uit de oerknal. Hij wil dat doen door moleculen sterk af te koelen en vast te zetten in elektrische velden.

Tot slot gaat astronoom Karina Caputi het begin van de evolutie van sterrenstelsels onderzoeken met de grootste ruimtetelescoop ooit: de afgelopen december gelanceerde James Webb Space Telescope. 

22 Vici’s

In deze ronde werden 22 Vici’s toegekend. Eerder waren de toekenningen voor technische en gezondheidswetenschappen al bekendgemaakt. Toen kregen RUG-gezondheidswetenschappers Marcel van Vugt en Gerard Koppelmans een beurs voor hun onderzoek naar respectievelijk de deling van kankercellen en het vroegtijdig opsporen van astma.

In totaal werden er 306 aanvragen ingediend, waarvan 201 (65,7 procent) door mannen en 105 (34,3 procent) door vrouwen. 24 (11,9 procent) beurzen gingen naar mannen en tien (9,5 procent) naar vrouwen. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties